Výrobcovia ruského Sputniku sú pripravení pomôcť EÚ
28 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Medzi Bruselom a farmaceutickými spoločnosťami zúri divoký spor, pokiaľ ide o vakcíny proti Covid-19. Výrobcovia vakcíny Sputnik V tvrdia, že únii môžu poskytnúť dostatočné množstvá vakcíny, ak ju EÚ schváli, informuje portál RT.


Tím z moskovského inštitútu Gamaleja  na Twitteri vyhlásil, že „EÚ by sa mala zamerať na získanie diverzifikovaného portfólia vakcín, pričom Sputnik V je tu na to, aby pomohol.“ Vedci tiež tvrdia, že centralizovaný regulačný orgán by mal zvýšiť tempo hodnotení vakcín, ktoré sú vyrábané v iných krajinách, vrátane vakcín z Ruska a Číny, „s cieľom vyriešiť problémy s dodávkami a znížiť závislosť“ od obmedzeného počtu dodávateľov.

Brusel uprednostnil obchody s tromi farmaceutickými spoločnosťami - americkými gigantmi Pfizer a Moderna a britskou AstraZeneca - v snahe zabezpečiť dostatok vakcín.

Mexiko schváli ruskú vakcínu Sputnik V „do niekoľkých dní“
Očakáva sa, že mexické regulačné orgány schvália ruskú vakcínu Sputnik V pre núdzové použitie v najbližších dňoch, uviedol námestník ministra zdravotníctva, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Komisárka pre zdravie bloku Stella Kyriakidesová v stredu skritizovala spoločnosť AstraZeneca pre meškanie dodávok. Spoločnosť súhlasila s tým, že vynaloží „najväčšie úsilie“ na dodanie dohodnutého množstva, stále však pracuje na plnení objednávok, ktoré zadali skôr iní ​​kupujúci, konkrétne Spojené kráľovstvo.

"Odmietame logiku kto skôr príde, ten skôr melie. To môže fungovať u mäsiarov v susedstve, ale nie v zmluvách,“ uviedla Kyriakidesová. Vyzvala tiež výrobcu liekov, aby „plnil svoje zmluvné, spoločenské a morálne povinnosti“.

Nezaobchádzajte s Pekingom ako s „imaginárnym nepriateľom“, tvrdí čínsky veľvyslanec v USA
Čínsky veľvyslanec v USA naliehal na Washington, aby s jeho krajinou nezaobchádzal ako s „imaginárnym nepriateľom“. Varoval, že ​​takýto prístup povedie k "závažným strategickým chybám“, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Marek Molnár