Moskva varuje, že Zmluva New START nemusí trvať dlho, ak sa USA pokúsia „podkopať ruskú národnú bezpečnosť“
28 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Deň po tom, čo sa Moskva a Washington dohodli na dlho očakávanom rozšírení Zmluvy New START, vysoko postavený ruský diplomat varoval, že dohoda nemusí vydržať, ak budú USA konať nesprávne, informuje portál RT.


Námestník ministra zahraničia Sergej Riabkov v stredu varoval Washington pred akýmkoľvek „deštruktívnym konaním“ alebo pokusmi o „narušenie ruskej národnej bezpečnosti“. Uviedol, že by to mohlo viesť k rozhodnutiu Moskvy o „odstúpení od zmluvy“.

"Všetky ustanovenia, všetky vyhlásenia, všetky prvky (týkajúce sa práva na odstúpenie) od ratifikácie z roku 2011 zostávajú v platnosti," uviedol Riabkov. V stredu ruský parlament jednomyseľne súhlasil s predĺžením platnosti Zmluvy New START, ktorá sa mala skončiť 5. februára. Po telefonáte z predchádzajúceho dňa medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a jeho ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom sa oba národy rozhodli predĺžiť dohodu o päť rokov.

Nezaobchádzajte s Pekingom ako s „imaginárnym nepriateľom“, tvrdí čínsky veľvyslanec v USA
Čínsky veľvyslanec v USA naliehal na Washington, aby s jeho krajinou nezaobchádzal ako s „imaginárnym nepriateľom“. Varoval, že ​​takýto prístup povedie k "závažným strategickým chybám“, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Marek Molnár


„Je nevyhnutné, aby sa zmluva predĺžila na päťročné obdobie bez ďalších podmienok," uviedol Riabkov. „Očakávame, že tento čas využijeme na začatie intenzívnych rokovaní s USA o budúcej kontrole zbraní," dodal.

Kým novozvolený prezident Biden je naklonený medzinárodným zmluvám o kontrole zbraní, jeho predchodca Donald Trump strávil väčšinu prezidentovania ich rušením. Rovnako ako odmietol podpísať predĺženie platnosti New START, Trump v roku 2019 vystúpil zo Zmluvy o jadrových silách stredného dosahu.

Mexiko schváli ruskú vakcínu Sputnik V „do niekoľkých dní“
Očakáva sa, že mexické regulačné orgány schvália ruskú vakcínu Sputnik V pre núdzové použitie v najbližších dňoch, uviedol námestník ministra zdravotníctva, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Marek Molnár