Fico: Koaliční poslanci s Mikasovým súhlasom spáchali zločin šírenia nebezpečnej ľudskej choroby
28 | 01 | 2021 I Petra Demková

Predseda Smeru Robert Fico na tlačovej besede povedal, že takýto rozklad štátu tu ešte nikdy nebol. Reagoval tak na vyhlásenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku o nezákonných vyhláškach Jána Mikasa. Podľa Fica koaliční poslanci spáchali zločin šírenia nebezpečnej ľudskej choroby.


"Vedeli veľmi dobre, že medzi tými poslancami, ktorí prišli do národnej rady, boli aj poslanci, ktorí boli preukázateľne pozitívni, a boli tu aj poslanci, ktorí boli s osobami, ktoré boli identifikované ako pozitívne,“ uviedol Fico. Niekoľkí infikovaní poslanci si robili aj videá, v ktorých dokonca hovorili o tom, že idú chorí do parlamentu.

Predseda Smeru je presvedčený, že poslanci „úmyselne páchali trestný čin šírenia nebezpečnej ľudskej choroby“ a Smer už vtedy požiadala generálneho prokurátora, aby to bral ako podanie trestného oznámenia.

V tejto súvislosti Fico povedal, že „berie na vedomie dnešné vyjadrenie generálneho prokurátora“, že poslanci ktorí prišli a boli pozitívni, porušili hrubo zákon. „Som zvedavý, ako sa prokuratúra vysporiada s mnohými trestnými oznámeniami, ktoré boli podané na týchto poslancov,“ poznamenal.

Podľa Fica je nenormálne, aby hlavný hygienik rozhodol a povedal, že choré osoby môžu chodiť do práce a zdôraznil, že trestný čin spáchali títo poslanci v krízovej situácii a hrozia im drakonické tresty nad 10 rokov.

Členovia Matovičovej vlády nepoznajú zákony a porušujú ich jeden za druhým. Všade ide o peniaze
Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) prof. Ing. Miroslav Fikar, DrSc. dostal vyplatenú spornú odmenu v rozpore s platnou legislatívou. Súhlas na míňanie peňazí pre jeho blaho získala správna rada univerzity neverejne, iba formou... Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič


„28. december sa zapíše do dejín Slovenska najčernejšími písmenami. "V skrátenom legislatívnom konaní bol totiž prijatý zákon, ktorý obmedzuje ľudské práva a o tomto zákone rozhodli poslanci, ktorí spáchali vážnu trestnú činnosť šírenia nebezpečnej ľudskej choroby,“ zhrnul.

„Prijímanie zákonov je významný právny akt,“ zdôraznil. Opýtal sa vlády, ako chce docieliť, aby ľudia, podnikatelia, ktorí nie sú vzhľadom na obmedzenia schopní platiť hypotéku, rešpektovali zákon. Fico sa pozastavil nad tým, prečo má byť všetko zatvorené, keď je niekde pozitívnych 0,5 percenta občanov. „Nakradli testy a potrebujú ich míňať, nemá to inú logiku,“ povedal.

Blaha: Ak sa potvrdí, že Mikas porušil zákon na pokyn Matoviča, musí padnúť táto mafia
28 | 01 | 2021 | editor01hd


Kladie aj otázku, ako sa má štát pozerať na zákon, ktorý bol schválený za týchto okolností, teda pri vážnom porušení zákona. „Prijatie zákona 28. decembra o predlžovaní núdzového stavu bolo totálne protiústavné,“ zdôraznil. „Protiústavný postup pri prijímaní ústavných zákonov, právny štát na Slovensku dostáva od rána do večera na frak,“ dodal.

Fico je zhrozený z toho, ako vláda komunikuje so samosprávami. Povedal, že za jeho vlády prebiehali podobné diskusie na úrovni a s rešpektom voči samosprávam. „Nevedia to robiť, kradnú, sú neprofesionálni, nemajú vzdelanie,“ povedal o súčasnej vláde.

Žilinka: Mikas porušil zákon, keď dal výnimku nakazeným poslancom na vstup do parlamentu
28 | 01 | 2021 | editor01hd