Žilinka: Mikas porušil zákon, keď dal výnimku nakazeným poslancom na vstup do parlamentu
28 | 01 | 2021 I editor01hd
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil dvomi vyhláškami zákon, vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka. Vyhláška hlavného hygienika Jána Mikasa z 27. decembra 2020 umožnila poslancom rokovať aj napriek tomu, že boli viacerí pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 alebo boli po kontakte s pozitívnou osobou v karanténe, informuje TASR.

"ÚVZ v ustanovení výnimiek prekročil rozsah svojej pôsobnosti a povolil ich nad rámec zákona," skonštatoval Žilinka. Na základe decembrovej vyhlášky poslanci rokovali o núdzovom stave za neštandardných podmienok. Pozitívni poslanci a zákonodarcovia po kontakte s nakazeným človekom boli od negatívnych oddelení fóliou.

Porušenie vidí aj vo vyhláške z 10. januára 2021. Úrad podľa Žilinku nemal oprávnenie upraviť výnimky z izolácie a karantény a výnimky pre osoby v osobitnom režime.

Štyridsaťštyri občanov podalo trestné oznámenie na Mikasa. Vyšetrovateľ podanie odmietol.
Štyridsaťštyri občanov pod taktovkou JUDr. Adriany Krajníkovej podalo trestné oznámenie na Jána Mikasa. Podľa právničky sú porušované ľudské práva. Vyšetrovateľ Policajného zboru podanie odmietol. Krajníková podáva proti rozhodnutiu sťažnosť. ... Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Petra Demková


Vyhláška povolila napríklad prezidentke, ministrom, poslancom parlamentu či generálnemu prokurátorovi pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 či kontaktu s pozitívne testovaným. Prácu môžu vykonávať, ak by absenciou na pracovisku vážne ohrozili zabezpečenie chodu štátu alebo riešenie mimoriadnych úloh. Podmienkou je dodržiavanie prísnych protiepidemických opatrení.

Medzi osoby v osobitnom režime sa nezaraďujú iba predstavitelia výkonnej či zákonodarnej moci. Patria sem aj zdravotníci, pracovníci v oblasti energetiky, tepelnej energetiky a podporných služieb v elektroenergetike.

„Matovič s Mikasom a spol. nastolili v našej vlasti právnu anarchiu,“ varuje Štefan Harabin
Slovenskom už pár dní rezonuje výzva sudcov, advokátov a rozličných právnikov, ktorí nesúhlasia nielen s mnohými krokmi tejto vlády, ale aj s plánovanými úpravami súdnej mapy ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.