S britskou mutáciou koronvírusu bojuje aj nemocnica v Slanom. Je mimoriadne rýchly a agresívny
27 | 01 | 2021 I Tim

V stredných Čechách sa zistilo 18 prípadov britskej mutácie koronavírusu, 17 nakazených potvrdil Štátny zdravotný ústav, jedného iná laboratórium, informuje portál Halonoviny.cz.


"Jedná sa v dvoch prípadoch o rodinný výskyt, ostatné prípady sú buď bez vzájomnej súvislosti, alebo súvislosť medzi nimi ešte prešetrujeme," uviedla Dana Taclová zo stredočeskej hygienickej stanice. Napríklad v Juhomoravskom kraji je podľa hygienikov potvrdených okolo 150 prípadov britskej mutácie koronavírusu.

Na možný výskyt britskej mutácie koronavírusu v regióne ako prvý verejne upozornil riaditeľ slanskej nemocnice Štěpán Votoček, testy potom prítomnosť mutácie potvrdili. Hygienici teraz prešetrujú kontakty nakazených, pričom nákazlivosť mutácie je podľa odborníkov vyššia ako u doterajšieho typu ochorenia.

Spoločnosť Merck sa vzdala ďalšieho vývoja svojej vakcíny – bola neúčinná
Americká farmaceutická spoločnosť Merck & Co sa musela zmieriť s výrazným neúspechom pri vývoji vakcíny proti koronavírusu. Vývoj dvoch verzií očkovacej látky sa musel zastaviť. V počiatočných klinických štúdiách totiž nepreukázali... Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Kým v niektorých zdravotníckych zariadeniach v stredných Čechách mierne klesá počet hospitalizovaných nakazených koronavírusom, v Slanom naopak v posledných dňoch pacientov pribudlo. Minulý štvrtok ich bolo 47, teraz ich je cez 50 a zariadenie sa tak dostalo cez hranu kapacity, preto päť pacientov preberie berounská nemocnice.

V pracovnej neschopnosti je vo slanskej nemocnici kvôli karanténe alebo pozitívnemu testu na koronavírus nad 80 zdravotníkov, celkom ich tu pracuje približne 400. Vakcinácia proti koronavírusu v nemocnici pokračuje. "Prvú dávku očkovania majú všetci, ktorí sa prihlásili, teda úplná väčšina zdravotníkov. Druhú dávku zahájime zajtra (v stredu)," dodal Votoček.

ORF o rozštiepení pravicových extrémistov na Slovensku
Rakúsky portál ORF informuje o rozštiepení pravicovoextrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), ktorá má zastúpenie aj v slovenskom parlamente. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová