ORF o rozštiepení pravicových extrémistov na Slovensku
27 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsky portál ORF informuje o rozštiepení pravicovoextrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), ktorá má zastúpenie aj v slovenskom parlamente.


Milan Uhrík, ktorý zastupoval túto stranu v Európskom parlamente, ako aj piati poslanci z parlamentu v Bratislave oznámili odchod z ĽSNS. Portál orf.at sa odvoláva na video Uhríka na jeho Facebooku, v ktorom vyhlásil, že pôjde vlastnou cestou, nezávislou do lídra strany Mariana Kotlebu.


„Jedna cesta sa končí, lepšia začína,“ – citoval orf.at Uhríka, doterajšieho podpredseda slovenskej pravicovoextrémistickej strany. Očakáva sa, že si založí vlastnú stranu, ale detaily k tomu nepovedal žiadne.  Aj ďalší odchádzajú členovia patrili k najužšiemu vedeniu ĽSNS.


ORF upozorňuje, že strana koná na hranici zákonnosti. Napriek tomu sa jej v slovenských parlamentných voľbách 2016 a 2020 podarilo od voličov získať po 8 percent hlasov. Snaha zakázať túto extrémistickú stranu sa na Generálnej prokuratúre  v apríli 2019 skončila neúspechom.


Neprávoplatný rozsudok voči lídrovi strany


Kotleba bol ešte minulý rok v októbri odsúdený za extrémizmus na trest odňatia slobody.  Rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože sa proti nemu odvolal. Milan Mazurek je jedným z tých, ktorí teraz stranu opúšťajú, už bol raz právoplatne odsúdený za rasistické poburovanie. Ďalší politici ĽSNS boli obvinení z popierania holokaustu a ďalších trestných činov extrémizmu, väčšinou však boli oslobodení spod obvinenia pre nedostatok dôkazov.


Ako ďalej informuje ORF, podľa medializovaných informácií je dôvodom rozštiepenia slovenskej pravicovoextrémistkej strany zmena straníckych stanov, ktorú sú presadil samotný Kotleba. Vďaka nej sa stáva neobmedzeným lídrom a ďalších členov predsedníctva úplne zbavil moci. Kotlebu tak nebude možné zosadiť z predsedníckeho postu ani v prípade, že nastúpi do niekoľkoročného výkonu trestu, dodáva za záver rakúsky portál orf.at.