Maďarská vláda zasahuje do politiky na Slovensku: Poslala peniaze političke Bauer aj Világimu
27 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Vláda Viktora Orbána rozdelila zahraničným podnikom dotácie v hodnote 10,5 milióna eur. Na svoje si prišli podpredsedníčka maďarskej strany Spolupatričnosť a poslankyňa zastupiteľstva v Komárne Ildikó Bauer aj oligarcha a šéf Slovnaftu Oskar Világi, informuje denníkn.sk.

Maďarská štátna turistická agentúra rozdávala minulý rok dotácie pre zahraničné projekty za 3,7 miliárd forintov, teda vyše 10,5 milióna eur. Najviac peňazí dostali firmy maďarských podnikateľov v Rumunsku, medzi prijímateľmi však nájdete aj viac známych osôb zo Slovenska.

Na celej operácii je podozrivé najmä to, že uchádzači nemuseli o príspevky súťažiť, ale ich dostali na základe individuálnych žiadostí.

Najväčšiu dotáciu na Slovensku dostala spoločnosť Agro-Fyrmonia z Nových Zámkov. Za firmou stojí podpredsedníčka hnutia Spolupatričnosť a poslankyňa komárňanského zastupiteľsťva Ildikó Bauer.

Firma má podľa obchodného registra široké portfólio činností: od organizovania kultúrnych podujatí až po poľnohospodársku výrobu. Dotáciu takmer pol milióna eur dostala na stavbu rodinného vinárstva v obci Rúbaň. Ildikó Bauer je poslankyňou v Komárne a od roku 2010 pracuje v tíme Gombaseckého letného tábora, ktorý organizuje podpredseda hnutia Spolupatričnosť Örs Orosz.

Bauer pre denník Új Szó povedala, že vinárstvu sa začal venovať najprv jej manžel a hrozno pestujú spolu od roku 2019. Chcú postaviť penzión, areál, v ktorom by sa konali podujatia, aj vlastný obchod.

Na podobné účely dostali dotáciu aj firmy Wineresidence z obce Chľaba a LOAR-VE z Dunajskej Stredy, za ktorými stojí generálny riaditeľ Slovnaftu a majiteľ futbalového klubu DAC Oszkár Világi, respektíve jeho rodina. Világi má s maďarským premiérom a lídrom Fideszu Viktorom Orbánom dlhodobo dobré vzťahy. Maďarský premiér mu miliónmi eur dotoval aj veľkoryso vybudovanú futbalovú MOL Akadémiu v Dunajskej Strede.

Škandál: Orbánov europoslanec utekal z gayklubu pred políciou a s drogami!
Problémy a hanbu na medzinárodnej politickej scéne nerobia v susednom Maďarsku len niektoré rozhodnutia premiéra Orbána a jeho vládnucej strany Fidesz, ale najnovšie i poslanci v europarlamente. Teda konkrétne jeden z nich, József... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.