Ako dlho trvá, než sa človek vyrovná s rozchodom
27 | 01 | 2021 I Timotej Dudka
Rozchody sú bežnou súčasťou ľudského života. Aj napriek tomu však ide o veľmi bolestné okamihy. Obdobie smútku sa môže zdať nekonečné, píše portál Novinky.cz. Ako dlho skutočne trvá, než sa človek s rozchodom vyrovná?

V známom seriáli Sex v meste predniesla jedna z hlavných postáv Charlotte Yorková ikonickú hlášku, podľa ktorej trvá vyrovnať sa s rozchodom približne polovicu času, ktorú ste s partnerom strávili.





Výskumy sú optimistickejšie. Naznačujú, že ľuďom trvá vyrovnať sa s rozchodom obvykle od troch do šiestich mesiacov. Realita je ale, že neexistuje univerzálny časový úsek, počas ktorého by sa ľudia zvládli vyrovnať so svojím rozchodom.


Osem náznakov, že vás muž podvádza
Máte už dlho podozrenie, že s vaším mužom nie je niečo v poriadku? Je odťažitý, alebo vás naopak zahŕňa nadmierou pozornosti? Ak máte podozrenie, že vás podvádza, prečítajte si 8 klasických príznakov nevery, píše portál... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



Prekonať rozchod môže trvať týždne aj roky




Výsledky štúdie z roku 2007 ukázali, že väčšina účastníkov sa cítila lepšie už tri mesiace po rozchode. Obdobná štúdia z roku 2017 potom ukázala, že zlepšenie prišlo až po pol roku. V prípade rozvodov sa čas predĺžil na jeden a pol roka.


"Vyrovnanie sa s rozchodom môže trvať tri týždne, ale aj pol roka alebo dokonca celý život. Závisí do toho, ako veľmi bol vzťah intenzívny, koľko úsilia ste do neho investovali a kto komu zlomil srdce," hovorí rodinná terapeutka Jane Greerová.

"Na druhej strane ak váš vzťah mal už od začiatku rezervy a neboli ste si vzájomne príliš blízki, môžete rozchod prekonať aj za týždeň," dodáva.


Veci, ktoré môžu pomaly a nenápadne zničiť nový vzťah
Väčšina ľudí sa stará o nový vzťah v rukavičkách. Urobia, čo druhému na očiach vidia, snažia sa prejavovať náklonnosť a častokrát robia veci, aké by za normálnych okolností nerobili. Napriek tomu existuje časovaná bomba, ktorá môže nový vzťah... Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



Čím viac ste milovali, tým dlhšie trpíte




Pravdou je, že nezáleží ani tak na tom, ako dlho ste s partnerom boli, ale skôr na tom, ako veľmi ste ho milovali a čo viac, do akej miery ste k nemu boli pripútaní. V dlhodobých vzťahoch sa totiž partner stáva súčasťou vašej identity. Po rozchode preto môžete mať pocit, že ste stratili kus seba.




To je niečo, cez čo sa neprenesiete za noc. Ak ste zvyknutí prispôsobovať sa novým situáciám a zmenám, možno sa so svojou novou situáciou zmierite rýchlejšie.





V každom prípade je v tejto fáze dôležité zamerať sa na svoju osobu a posunúť sa v živote ďalej. Skúste zmeniť prostredie, vyskúšajte nový koníček a hlavne, nezanedbávajte sa, ale venujete sa fyzickej a psychickej stránke naplno. Bude to vás stáť čas, ale len tak sa vaše srdce znovu uzdraví a bude môcť znovu milovať.


Ako muži a ženy pristupujú k základným vzťahovým otázkam
Vzťahy sú rovnako dôležité pre mužov aj pre ženy. To ale automaticky neznamená, že sa k ich rôznym aspektom stavajú obe pohlavia úplne zhodne, píše portál Novinky.cz. Ako sa pozerajú na základne vzťahové otázky? Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Timotej Dudka