Slovenskí vedci ako prví vyvinuli testy, ktoré rozlišujú britskú mutáciu koronavírusu
27 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Slovenským vedcom sa podaril ďalší obrovský úspech. Ako prví na svete vyvinuli testy, ktoré dokážu odlíšiť britskú mutáciu koronavírusu. Veľký záujem o testy je aj v zahraničí.


Vedci zo spoločnosti MultiplexDX vyvinuli RT-PCR testy, ktoré dokážu odlíšiť britskú mutáciu nového koronavírusu, informuje o tom portál cas.sk.

Okrem Národného laboratória pre zdravie, životné prostredie a výživu v Slovinsku si testy objednal aj náš Úrad verejného zdravotníctva. Spoluprácu MultiplexDX so Slovinskom sprostredkovala vláda. „Spolupráca so slovinskými partnermi potvrdila, že slovenská veda sa nestratí ani vo svetovom výskume a vývoji. Zároveň nám partneri zo Slovinska potvrdili presnosť testov, ktorú vykazovali nové testy na mutáciu B.1.1.7 už pri ich použití v rámci Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied,“ skonštatoval Pavol Čekan z firmy MultiplexDX.

Bežne dostupné PCR testy podľa neho nedokážu zistiť, či ide priamo o britskú mutáciu a potvrdzujú iba ochorenie COVID-19. „Jasný obraz o výskyte tejto mutácie v populácii je kľúčom pre zamedzenie opätovnému rastu počtu nakazených,“ povedal Čekan a upozornil, že nepresné výsledky môžu nepriaznivo ovplyvniť nastavenie opatrení na zamedzenie šírenia agresívnejšej mutácie koronavírusu.

Také slovenské. Čekanove testy zaradili medzi najlepšie na svete, Matovič ho kritizoval
Komentár Ivana Brožíka Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Vývoj nového testu spustil tím MultiplexDX ešte koncom minulého roka a spolupracoval na ňom aj s tímom Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Ten okrem validácie testov zabezpečoval aj izoláciu britskej mutácie zo vzoriek nakazených pacientov z Michaloviec.

Spoločne s Jozefom Nosekom z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a Tomášom Vinařom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK odsekvenovali pacientske vzorky, z ktorých bola mutácia vôbec prvýkrát na území Slovenska zaznamenaná. Testy sa už využívajú aj vo Vatikáne a v rámci humanitárneho daru spoločnosti aj v Keni či ukrajinskom Donecku.

Čekanove testy, nad ktorými mávol rukou Matovič, pomáhajú účinne pápežovi
Slovenské testy od vedca Pavla Čekana, ktoré Matovič odmietol, už pomáhajú pápežovi. František pre ne našiel vynikajúce využitie. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík