Vedci pokročili - nákaze koronavírusom zabráni lacný nosný sprej
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Vedci objavili „nanoprotilátky“, ktoré dokážu účinne a lacno bojovať proti koronavírusu. Pochádzajú z lamy.


Vedci objavili ďalšie účinné látky, ktoré dokážu bojovať s koronavírusom. Americký Národný inštitút zdravotníctva (NIH) podľa portálu startitup.sk izoloval súbor protilátok, ktoré sa zvyknú označovať aj ako „nanoprotilátky“ a dokážu bojovať proti vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Vedci ich našli v proteínoch lamy, ktorej druh sa nazýva Cormac.

"Priebežné výsledky publikované v odbornom periodiku Nature, naznačujú, že aspoň jedna z týchto nanoprotilátok, môže zabrániť infekciám a detekovať vírusové častice. Vedci pomenovali účinnú látku ako NIH-CoVnb-112." Píše citovaný portál.

Látka údajne dokáže zablokovať takzvanú „cestu koronavírusu“ tým, že zachytí takzvaný spike proteín SARS-CoV-2. „Spike proteín SARS-CoV-2 funguje ako kľúč,“ uviedol Thomas J. Esparza, hlavný autor štúdie vo vyhlásení.

"Ukázalo sa, že látka funguje rovnako dobre buď v tekutej alebo vo forme aerosólu, čo naznačuje, že po inhalácii môže zostať účinná. Pacientom by sa tak mohla podávať prostredníctvom nosného spreja. „Dýchacie cesty sú miestom, kde sa dosť látok vstrebá,“ uviedol podľa webu startitup.sk infektológ Petr Smejkal pre Český rozhlas.

Okamžitá imunita? Britskí vedci testujú liek, ktorý vám ihneď poskytne protilátky proti Covid-19
Britskí vedci začali testovať nový liek, o ktorom tvrdia, že poskytuje okamžitú imunitu proti Covid-19 a mohol by zachrániť mnoho životov tým, že by sa núdzovo poskytol osobám, ktoré boli vystavené koronavírusu, informuje portál... Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Marek Molnár