Jankovská toho určite veľa vie, ale ak chce ísť na slobodu, musí toho povedať oveľa viac
25 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa už po niekoľkýkrát usilovala o prepustenie z väzby, no opäť márne. Prokuratúra ani súd na to totiž zatiaľ nevidia žiadny dôvod.


Monika Jankovská tvrdí, že s vyšetrovateľmi spolupracuje a ku svojím skutkom sa priznala. Zatiaľ to ale vyzerá tak, že vo svojich výpovediach skôr taktizuje. Niečo síce aj povedala, ale iba toľko, aby neprezradila respektíve neublížila tým, ktorým nechce. Aj preto na jej prepustenie z väzby nie je najmenší dôvod, píše portál aktuality.sk.
Súd stále vidí pre Jankovskú dôvody väzby, a preto ju na slobodu nepustil

Bývalá štátna tajomníčka, ktorú nazýval mafián a na 19 rokov právoplatne odsúdený Marián Kočner svojou „opičkou“, opakovane požiadala súd, aby bola stíhaná na slobode. Ten to však zamietol s odôvodnením že „v tomto štádiu konania pretrvávajú dôvody väzby“. Monika Jankovská je podozrivá z korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Vo väzbe sedí už desať mesiacov, pričom v nej držala aj hladovku. Vlani v novembri unikli na verejnosť dve jej výpovede, ktoré ona považuje za priznanie a úprimnú snahu pomôcť polícii v odkrývaní trestnej činnosti. Veľa v nich veľa hovorí o tom, ako cez svoje bohaté kontakty a vplyv zariadila, aby súdy rozhodovali v rôznych kauzách v prospech Mariana Kočnera.

Zrejme si nevymýšľa pri opise Kočnerovho obludného sveta, akým uvažoval, jednal s ľuďmi, stratégiu jeho zločinov, reakcie na vývoj situácie či verbálne aj neverbálne prejavy. V tomto sa jej výpoveď zhoduje so správami z aplikácie Threema. Jankovská je zrejme presná aj pri opise konkrétnych prípadov, kde mu mala pomôcť, vrátane finančných ponúk za „spoluprácu“. Problém je ale v tom, ako tieto službičky pre kamaráta Kočnera interpretuje.

Dostane sa Jankovská z väzby? Ako náhradu ponúka súdu nosenie elektronického náramku
Bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti by sa dnes mala dozvedieť, či sa dostane na slobodu alebo zostane vo väzbe. Prijala by aj monitorovací náramok na nohu. Čítať ďalej
22 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Bývalá štátna tajomníčka toho určite veľa vie, no zatiaľ toho veľa nepovedala

Jankovská totiž tvrdí, že to všetko robila nezištne, čo je v rozpore s jej povesťou, životným štýlom aj majetkovými pomermi. Prípadne, že bola len poštárkou nosiacu sudcom, v Kočnerovom mene, obálky s úplatkami. Otázniky vzbudzuje aj tá časť jej výpovede, kde svedčí o korupcii exministra Žigu Konkrétne pasáž o správaní sudkyne, u ktorej sa mala prihovoriť a ponúknuť jej peniaze za verdikt v prospech bývalého politika Smeru. Tu buď Jankovská nehovorí celú pravdu alebo účelovo zahmlieva s cieľom niekoho kryť. Podobne nepresvedčivo vyznievajú aj jej slová o tom, ako Fico (ne)reagoval na Kočnerovu kauzu zmenky. Táto časť výpovede o údajnom mlčaní šéfa Smeru, ktorého mala dokonca Jankovská osobne navštíviť, je navyše v rozpore s jej komunikáciou s Kočnerom v Threeme.

Je evidentné, že bývalá štátna tajomníčka toho veľa vie, lenže zatiaľ vypovedá spôsobom, ktorý nemožno ani pri najlepšej vôli považovať za priznanie. Skôr taktizovanie a snahu čo najmenej si uškodiť. Aj preto ju súd zatiaľ neprepustil z väzby. Jej „priznanie“ nie je spontánne a Jankovská len reaguje na predkladané dôkazy (Threema). Ako slabý odvar pôsobí aj v porovnaní s inými kajúcnikmi  ako Sklenka, Makó či Slobodník. Buď si myslí, že vyšetrovatelia, prokurátori aj sudcovia sú úplní hlupáci, ktorí nedokážu vyhodnotiť silu svedectva, alebo nerozumie právu, zákonu a spravodlivosti, lebo ich vždy používala len ako figový list na svoje pokútne kšefty.

„Peter Žiga chcel cezo mňa uplatiť sudkyňu!“ tvrdila Jankovská vyšetrovateľovi
Exminister Peter Žiga sa stále tvári akoby sa ho kauza jeho rodinného príslušníka netýkala, lenže Monika Jankovská v inej jeho kauze tvrdí pravý opak. Práve on totiž mal, podľa nej, snahu uplatiť sudkyňu pri jej rozhodovaní. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ak chce ísť Monika Jankovská na slobodu, musí si to pri výpovediach zaslúžiť

Toto všetko ale nevylučuje, že pri najbližšej príležitosti bude prepustená z väzby a stíhaná na slobode, pretože o chvíľu totiž uplynie rok odkedy je Jankovská za mrežami. Vylúčené nie je ani to, že súd prehodnotí dôvody, pre ktoré sa dostala do väzby, teda kolúznu aj preventívnu. Možno aj preto jej advokát naposledy nepodal sťažnosť proti zamietnutiu prepustenia z väzby a spolu s ňou sa budú sústreďovať na ďalšie kolo, kde je väčšia šanca na úspech. Aj vtedy ale platí, že ak chce byť Jankovská stíhaná na slobode, musí si to zaslúžiť. Jej doterajšie platonické „priznania“ ju nevykúpia a dosiahnuť nemusí ani nižší trest, o ktorý sa zrejme usiluje. Aj kauzy Jankovskej potvrdzujú, že k najväčším výzvam súčasného vedenia polície a prokuratúry patrí korupcia, daňové podvody a prepojenie bývalých špičiek štátu s organizovaným zločinom, dodáva v závere portál aktuality.sk.

Šátek: Jankovská len licituje, v talóne má ešte veľké mená. Zatiaľ nedošlo na Trnku, Počiatka, Kaliňáka...
Monika Jankovská sa síce rozhodla spolupracovať s políciou, zatiaľ to ale vyzerá skôr tak, že iba sonduje, čo by mohlo zabrať, aby si znížila trest, alebo aby ju aspoň pustili z väzby von. Z toho, čo doteraz prezradila jej však asi nevyjde ani... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.