Česká akcia Chcípl PES: Otvárame krčmy vláde natruc
24 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Stúpenci akcie Chcípl PES (Skapal pes) sa v Česku rozhodli otvoriť krčmy a reštaurácie. Jeden z majiteľov podnikov Jakub Olbert hovorí, že cieľom akcie nie je zarobiť, ale prežiť, informuje portál novinky.cz.

Olbert kritizuje, že český štát v rámci podpornej akcie Covid Gastro požaduje, aby majitelia prevádzok, ktorý sa uchádzajú o finančnú pomoc štátu, museli vyhlásiť, že nikdy neporušili vládne nariadenie.

V sobotu sa k truc podniku Chcípl PES pridali desiatky prevádzok v Prahe, Tepliciach, Ústí nad Labe, Brne, Kladne či Jihlave. Podniky otvoril aj olomoucký reštauratér Martin Macek. "Pripojili sme sa k protestnej akcii, pretože si myslíme, že nariadenia vlády a to, čo s nimi v ostatných piatich mesiacoch robí, sú zlé. Je vidieť, že počty nákaz stále stúpajú, pritom reštaurácie sú od októbra viac-mene uzavreté," tvrdí Macek.

Jeho aktivita okamžite vyvolala pozornosť polície, ktorá potvrdila, že zasahovala v oboch podnikoch. "Pre dnešok sme sa dohodli, že opäť prejdeme na predaj cez okienko. Ďalší postup zvolím po konzultácii s právnikom," povedal reštauratér.

Počet predpísaných psychiatrických liekov počas lockdownu stúpa
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová