Po Biontechu hlási problémy s dodávkou vakcíny aj  AstraZeneca
23 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová



Kritická situácia s dodávkami vakcíny v Nemecku sa ešte viac zhoršuje. Po Biontechu má teraz aj druhý výrobca problémy s dodávkami, píšu nemecké noviny Bild.


Týka sa to práve britsko-švédskeho výrobcu AstraZeneca. Do jeho oxfordskej vakcíny vkladá veľkú nádej nielen Nemecko, ale aj celá Európska únia. V tomto roku by malo prísť do Nemecka až 56,5 milióna dávok očkovacej látky. Dodávka však bude výrazne meškať.


Ako pre noviny Bild potvrdil zdroj blízky spoločnosti, AstraZeneca už informovala Európsku komisiu, že po schválení vakcíny, ktorá sa očakáva koncom januára, budú dodávky neskôr a aj v podstatne menšom objeme.


Príčiny oneskorenia


Prvý dôvod:  Možno bude potrebné vakcínu prispôsobiť mutáciám z Veľkej Británie, Južnej Afriky a Brazílie, ako uviedla spoločnosť. To znamená, vakcíny, ktoré už boli vyrobené a sú na sklade, sa pravdepodobne nebudú môcť vyexpedovať.


Druhý dôvod: Rozsiahly požiar, ktorý tento týždeň v Indii zachvátil budovu najväčšieho výrobcu vakcín na svete, zastavil aj výrobu očkovacej látky  AstraZeneca.


Čo to konkrétne znamená?


Dopady môžu byť dramatické, a to aj na politickej úrovni.


Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová (66, CDU) a nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn (40, CDU) totiž ešte predtým verejne prisľúbili, že každému Nemcovi sa bude môcť ponúknuť očkovacia látka, a to do konca leta (podľa Merkelovej), alebo počas letných mesiacov (Spahn).


Ak sa vakcína AstraZeneca vyexpeduje neskôr, hrozí, že tento politický sľub sa nebude môcť dodržať.


Navyše ešte vo štvrtok Angela Merkelová pred tlačovkou v nemeckej metropole opätovne pripomenula svoj prísľub, no zároveň dodala, že stopercentne to ale garantovať nemôže: „Osobne neriadim továreň na vakcíny.“


Minister zdravotníctva Jens Spahn v piatok zopakoval svoju prognózu, že každý Nemec bude mať možnosť dať sa zaočkovať v priebehu leta, ak schvaľovací proces a expedovanie vakcíny pôjdu podľa plánu.


Vo štvrtok popoludní však AstraZeneca informovala, ako napísali rakúske noviny Kurier, že Európska únia dostane v prvom kvartáli podstatne menšiu dodávku, než sa pôvodne predpokladalo. Napríklad pre Rakúsko to bude menej o 2 milióny dávok.


Aký veľký bude výpadok dodávky očkovacej látky pre Nemecko, zatiaľ nie je jasné. Nemecké ministerstvo zdravotníctva do marca s oxfordskou vakcínou ani nepočítalo.


Už predtým Biontech/Pfizer oznámil krátenie dodávok na január, a to po tom, čo Pfizer prekvapivo avizoval krátkodobé zníženie produkcie v belgickom Puurse kvôli rozširovaniu výrobného zariadenia.  V Nemecku to spôsobilo medzeru v dodávke vakcíny, uzatvárajú noviny Bild.