Minister zahraničných vecí Korčok neobhajuje záujmy Slovenska (A. Leitmanová)
23 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Minister zahraničných vecí Peter Korčok (SaS) na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN odsúdil údajné prenasledovanie bieloruských novinárov, informuje web ministerstva zahraničných vecí. Opäť dokázal, ako sú mu vzdialené záujmy vlastnej krajiny.

Najprv bez súhlasu vlády a akéhokoľvek oficiálneho mandátu uznal za prezidenta Venezuely Juana Guaidóa, potom sa rýchlo poponáhľa odsúdiť uväznenie opozičníka Alexeja Navaľného, ktorý bol v Rusku právoplatne odsúdený za trestnú činnosť, a teraz na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN opakoval americkú propagandu o údajnom prenasledovaní novinárov v Bielorusku. Minister zahraničných vecí Peter Korčok sa ani raz nekritizoval sankcie EÚ uvalené na Rusko, jeho predstaviteľov a firmy, aj keď poškodzujú tak slovenské, ako aj európske ekonomické záujmy.

Lavrov ocenil úprimný odpor Talianska voči sankciám EÚ namiereným proti Rusku
19 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Prednedávnom kritizovalo predĺženie protiruských sankcií Taliansko, tretia najväčšia ekonomika EÚ. V minulosti zaujal rovnaký postoj maďarský premiér Viktor Orbán. Slovensko ako vždy ostalo bokom a jeho minister zahraničia Korčok sa neustále venuje agende, ktorá nemá so záujmami jeho krajiny nič spoločné.

„Medzinárodné spoločenstvo nemôže mlčať, keď sú ľudské práva zásadne porušované. Opakujem svoju výzvu Bielorusku na začatie otvoreného a inkluzívneho dialógu s cieľom obnoviť zásady právneho štátu a demokracie v spolupráci s občianskou spoločnosťou, medzinárodnou komunitou a pod drobnohľadom médií. Bielorusko má povinnosť vytvoriť novinárom bezpečné prostredie bez zastrašovania a obťažovania,“ nechal sa najnovšie počuť Korčok.

Samozrejme, zamlčal, že o údajnom prenasledovaní hovoria sami novinári, nie nezávislé autority. A, samozrejme, minister Korčok zamlčal aj to, že Alexandra Lukašenka zvolili Bielorusi za legitímneho prezidenta. Na rozdiel od Juana Guaidóa, ktorého okrem nášho ministra uznal už len Washington, ale dokonca samotná EÚ mu dala jasne košom.

Prehra ministra Korčoka: Guaidó už nie je pre Európsku úniu prezidentom Venezuely
10 | 01 | 2021 | sefredaktor