Advokát Trojan: Špeciálny súd je nástrojom zasahovania politikov do nezávislosti justície
23 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Popredný český advokát Lukáš Trojan v článku pre portál info.cz kritizuje trestnú politiku Českej republiky, ktorá prísnejšie trestá majetkovú trestnú činnosť a korupciu ako zločiny proti ľudskému životu. Advokát varuje, aby si Česi nebrali príklad zo Slovenska.

"U našich susedov práve zúri protikorupčná víchrica. Za obeť si vybrala sudcov, prokurátorov a policajtov. Slovensko disponuje v boji proti korupcii drakonickou legislatívou, ktorá umožňuje ukladať extrémne vysoké tresty. Za podplácanie je možné uložiť v najprísnejšom prípade trest odňatia slobody až 12 rokov a za trestný čin legalizácie príjmov z trestnej činnosti je možné páchateľa potrestať odňatím slobody dokonca až na 20 rokov. Táto situácia dobre ilustruje v právnej teórii známy fakt, že výška hroziacej sankcie prakticky nemá žiadny preventívny efekt," píše Trojan.

Radačovský: Kolúzna väzba sa zneužíva na zlomenie obvineného
Europoslanec a právny zástupca rodiny generála Lučanského Miroslav Radačovský sa bude pýtať Európskej komisie, či trvanie kolúznej väzby na Slovensku neodporuje európskemu právu a ľudským právam a základným slobodám. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Poukazuje na to, že slovenským špecifikom je to, že najzávažnejšími zločinmi sa u nás zaoberá Špecializovaný trestný súd. Podľa jeho slov existencia tohto súdu poukazuje na chybne fungujúci súdny systém a je "nástrojom, ktorý je zriadený na zjednodušenie zasahovania tretích subjektov, napríklad výkonnej moci do nestranného a nezávislého rozhodovania súdov". Advokát v tejto súvislosti pripomína, že na činnosť podobných "špeciálnych" inštitúcií majú vplyv aj mediálne kampane.

Podľa Trojana situácia na Slovensku dospela po smrti generála Lučanského vo vyšetrovacej väzbe do takého stavu, že nielen odborná verejnosť podrobuje rozhodovanie špeciálneho súdu o uvalení väzby kritike.

"Práve kritika, ktorá sa zniesla na činnosť Špecializovaného trestného súdu ohľadom masívneho uvaľovania väzby na obvinených, vyvolala zo strany jeho predsedu JUDr. Jána Hrubalu nutnosť mediálnej obhajoby, keď v komentári s titulkom Väzba ako mučiaci nástroj háji pozíciu rozhodovacej praxe Špecializovaného trestného súdu. Ak musí predseda hájiť rozhodovanie vlastného súdu pred verejnosťou formou osobných komentárov, je zrejmé, že legitimita takejto inštitúcie je vážne narušená.

Aký vývoj bude nasledovať u našich susedov, je ťažké odhadovať, môžeme len dúfať a priať si, aby zvíťazil právny štát prezentovaný spravodlivým a zákonným rozhodovaním bez politických či mediálnych vplyvov. Rovnaké prianie do roku 2021 je možné mať aj u nás v Českej republike, držme si všetci palce," uzatvára advokát.

Harabin: Kolíková sa k smrti generála Lučanského vyjadrila ako posledná prériová hyena
Bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin hovorí, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je priamo zodpovedná za smrť generála Lučanského. Svoje si od neho v najnovšom videu vypočul aj predseda a poslanec ĽSNS Marián... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.