V Nórsku zomrelo po očkovaní 23 seniorov. Slovenský úrad to bagatelizuje
22 | 01 | 2021 I Petra Demková

V Nórsku zomrelo po očkovaní proti Covid-19 23 ľudí. Slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) pripisuje úmrtia vysokému veku a iným zdravotným problémom. Nemôže však vylúčiť, že k úmrtiu mohla prispieť aj vakcína.


 „Vo viacerých krajinách vrátane Nórska sú starší ľudia zaradení do prvých fáz očkovania proti COVID-19, keďže je u nich vyššie riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19 a úmrtia. V Nórsku momentálne prebieha očkovanie starších ľudí a ľudí v zariadeniach sociálnych služieb, pričom mnohí z nich majú vysoký vek a zároveň trpia viacerými chronickými ochoreniami. V uplynulých dňoch boli medializované informácie o úmrtiach starších ľudí po vakcíne na prevenciu ochorenia COVID-19,“ vysvetľuje ŠÚKL.

Doktor Lipták varuje: Plošná vakcinácia v krátkom čase je hazard
Popredný lekár Peter Lipták na Facebooku zdieľal svoje obavy z vakcíny proti koronavírusu. K článku o tom, ako spoločnosť Pfizer vykonáva v Izraeli nepovolené experimenty na ľuďoch, povedal, že vakcinácia populácie je jasný hazard. Čítať ďalej
22 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


V stanovisku sa poukazuje na to, že súvislosť medzi očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19 a úmrtím doteraz nebola potvrdená. „V Nórsku týždenne zomiera priemerne 400 ľudí v zariadeniach sociálnych služieb a zariadeniach dlhodobej starostlivosti. V Európskej únii z rôznych príčin zomiera približne 12 000 ľudí denne, pričom 83 % z nich je starších ako 65 rokov. Očkovanie proti COVID-19 nezníži úmrtnosť z iných príčin. Aj po očkovaní bude dochádzať k úmrtiam, pričom niektoré z nich sa môžu objaviť krátko po vakcinácii. To neznamená, že automaticky existuje súvislosť medzi očkovaním a úmrtím,“ píše sa na stránke ŠÚKL.

To, že vakcína mohla k úmrtiu prispieť, však vylúčiť nevedia. „Nórske autority starostlivo prešetrujú nahlásené prípady úmrtí. Nevylučuje sa, že inak nezávažné nežiaduce reakcie po očkovaní (ako napr. horúčka či nauzea) mohli u starších pacientov s niekoľkými závažnými ochoreniami prispieť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu,“ informuje ŠÚKL.

Nórske autority už upravili očkovacie schémy tak, aby sa kládol ešte väčší dôraz na individuálny zdravotný stav pacientov. Všetky podozrenia na nežiaduce účinky sa pravidelne vyhodnocujú a v prípade potreby sa operatívne prijímajú kroky pre bezpečnosť pacientov.

Po 23 úmrtiach v Nórsku žiada Čína zastavenie podávania vakcíny Pfizer starším ľuďom
Čínski zdravotní experti vyzvali Nórsko a ďalšie krajiny, aby pozastavili používanie vakcín proti COVID-19 na báze mRNA pri starších ľuďoch. Ide o vakcínu vyrábanú napr. spoločnosťou Pfizer. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť po tom, čo v Nórsku po... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Petra Demková


V prípade úmrtí starších občanov s ochorením COVID-19 sa vplyv iných zdravotných problémov na ich úmrtie veľmi často podceňuje. Médiá aj úrady však po štarte očkovania začínajú používať v súvislosti s úmrtiami starších ľudí rétoriku, ktorá bola donedávna odsudzovaná. V skratke hovoria, že by zomreli bez ohľadu na to, či im očkovanie mohlo spôsobiť problémy.

Nedávne úmrtia starých ľudí pozitívne testovaných na COVID-19 neboli spájané s ich ostatnými zdravotnými problémami a zdôrazňoval sa vplyv samotného ochorenia. Pri úmrtiach po očkovaní sú najväčším a zdôrazňovaným rizikovým faktorom práve ostatné zdravotné problémy.

V Nórsku po očkovaní zomrelo 13 ľudí, podľa úradov však u nich "neočakával dlhší život"
15 | 01 | 2021 | Diana Zaťková