Matovič hrozí ľuďom pokutami, britská vláda ponúka za pozitívny test 500 libier
22 | 01 | 2021 I editor01hd
Nie je demokracia ako demokracia. Kým na Slovensku musíte mať modrý papierik na to, aby ste mohli ísť do práce, v Spojenom kráľovstve môžete dostať za chorobu zaplatené, informuje portál trend.sk.

Návrh vlády Spojeného kráľovstva zvažuje možnosť, že vláda zaplatí 500 libier (560 eur) každému, koho výsledok testu na covid bude pozitívny. Dôvodom je, že podľa prieskumov iba 17 percent britskej populácie absolvuje test v prípade, že cíti príznaky choroby. Ľudia sa obávajú straty príjmu, píše trend.sk.

Ak by vláda návrh schválila, štátnu pokladnicu by to stálo dve miliardy libier mesačne. Podľa ministerstva zdravotníctva sa to stále oplatí a navrhovaný spôsob odškodnenia považuje za preferované riešenie.

Okrem toho vláda Spojeného kráľovstva plánuje umožniť policajným jednotkám nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie pacientov a zistiť, či mali test realizovaný a aký bol jeho výsledok. Aby sa zvýšilo dodržiavanie platných opatrení, vláda plánuje výrazne zvýšiť pokuty. Napríklad pri konaní večierkov môžu ich účastníci dostať pokuty až do výšky 6 400 libier (7 200 eur).

Vojna medzi vedcami a premiérom pre plošné testovanie. Kto zvíťazí?
Premiér Matovič nedbá na kritické hlasy vedcov, ktorí sú proti celoplošnému testovaniu. Presadil vo vláde "skríning" , po ktorom by mal prísť predĺžený a ešte prísnejší zákaz vychádzania a kto nebude mať negatívny test, ten sa nedostane do práce či... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Na Slovensku však fungujú veci opačne, upozorňuje trend.sk. Slovenský násilný model testovania by neprešiel v žiadnej západnej krajine. Miesto negatívnej motivácie preto Spojené kráľovstvo prichádza s motiváciou pozitívnou. A to aj v prípade, že ju to bude stať značné finančné prostriedky. Práve navrhovaný britský prístup je ukážkou, že zdravie je dôležitejšie ako peniaze.

Účinný liek proti Covid-19 na Slovensko pašujú. Mesík upozorňuje, že jeho schváleniu bráni korupcia
22 | 01 | 2021 | Anna Leitmanová