"Vláda v pláne obnovy kašle na kultúru," hovorí exministerka Laššáková
21 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Slovensko by malo dostať z Európskej únie šesť miliárd eur na obnovu sektorov, ktoré boli zničené pandémiou. Na oblasť kultúry sa však "akosi neušlo".


"Určite si pamätáte ako pateticky a jemu typickým teatrálnym spôsobom minister financií Heger predstavil vládny Plán obnovy pre Slovensko. Chcem pripomenúť, že ide o 6 miliárd eur, ktoré má dostať Slovensko z EÚ a tým na nohy postaviť koronou zasiahnuté slovenské hospodárstvo." Pripomína v statuse na sociálnej sieti bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková. a následne dokumentuje, "ako sa Matovičova vláda popasovala s touto výzvou."

reprofoto status FB (@Ľubica Laššáková)


"Napriek sľubom vláda nediskutovala s odbornou verejnosťou vrátane kultúry a predstavila kompilát strategických dokumentov všetkých predošlých vlád, intenzívne ho pred všetkými tajila a ukázala z neho iba časť, ktorá bola viac propagandistická ako vecná, čo sa týka podpory kultúrno-kreatívneho priemyslu a jeho rozvoja nie je v ňom ani zmienka". nešetrí kritikou Laššáková.

Podľa nej vláda "urobila tak bez ohľadu na to, že sme ju ako výbor pre kultúru v septembri 2020 zaviazali vyčleniť minimálne 2 percentá z európskych peňazí na rozvoj slovenskej kultúry a kreatívneho priemyslu.
Ukazuje sa, že ministerka Milanová nezvláda riadenie rezortu. Zlyháva nielen pri manažovaní prítomnosti - teda pomoci kultúre zasiahnutej koronakrízou, ale aj jej budúcnosti. To znamená, že NEPRESADILA do Plánu obnovy rozvoj a podporu slovenskej kultúry."

"Na podporu regionálnej kultúry išli v minulom roku tri milióny eur", tvrdí Laššáková
Na podporu regionálnej kultúry išli v minulom roku tri milióny eur. Projekt Folklór – duša Slovenska sa tak stal najúspešnejšou podporou nehmotného kultúrneho dedičstva a tradičnej ľudovej kultúry v histórii Slovenska. Uviedla to ministerka kultúry... Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | TASR


Laššáková upozorňuje na fakt, že "národná kultúra má v globalizovanom svete svoje významné postavenie a ak rezignujeme na jej rozvoj, rezignujeme na to špecifické a osobité, čo je našim vkladom do celoeurópskej kultúry. Podotýkam, že namiesto odborného dialógu so zástupcami slovenskej kultúry, sa na jej profile skôr dočítate psychologické výlevy o prežívaní korony po zaočkovaní, čo skôr napovedá o stave duše a istom papalášizme, ako o profesionalite. Výsledok tejto jej nečinnosti je priam devastačný."

Takže - ako píše laššáková: "vláda nie je schopná sanovať kultúru v týchto ťažkých časoch, rovnako rezignovala na možnosti z európskych peňazí rozvíjať jej budúcnosť.

Exministerka kultúry od súčasného vedenia rezortu očakáva, "že sa rýchlo preberie a začne konať a presadí aspoň spomínané vyčlenenie 2 percent z prostriedkov Mechanizmu obnovy a odolnosti, pre kultúrne a kreatívne sektory."

Laššáková odporúča svojmu nástupcovi, aby sa poučil z nedostatkov, ktoré spomalili čerpanie eurofondov
Nový minister kultúry by sa mal poučiť z nedostatkov, ktoré spôsobili spomalenie v čerpaní eurofondov. Pre agentúru SITA to uviedla súčasná ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Ako dodala, jej nasledovníka čakajú mnohé začaté a aj nové... Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | SITA