Vedec Leksa: Ani za Mečiara a Fica som necítil také ohrozenie demokracie, ako teraz za Matoviča
21 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Vladimír Leksa najnovšie reaguje na článok, ktorý nedávno uverejnil dennikn.sk pod názvom "Demokraciu neohrozuje samotný Igor Matovič, ale spoločenský hnev, ktorý vyvolal" A  čo sa týka hrozieb pre demokraciu u nás, reaguje vskutku nesúhlasne.


"Martin M. Šimečka vo svojom komentári pre Denník N vyjadril presvedčenie, že slovenská demokracia je počas vlády Igora Matoviča v dobrej kondícii a že postava súčasného premiéra nie je ohrozením demokracie na Slovensku, ale tým ohrozením je skôr hnev, ktorý Matovič vyvoláva v početných skupinách obyvateľstva. Je to možno zvláštne, ale ja to vnímam naopak." Píše vo svojej reakcii uznávaný vedec Vladimír Leksa.

A doslovný citát? : "Ešte nikdy v ponovembrovej histórii Slovenska som necítil taký strach o slobodu na Slovensku. Za touto mojou úzkosťou je v prvom rade môj rýdzo osobný pocit, kontrolka, ktorá mi začala blikať, hneď ako som osobu súčasného predsedu slovenskej vlády zaregistroval po prvý raz." začína vysvetľovať svoje názory Vladimír Leksa.

"Ale to bol môj čisto súkromný dojem, na ktorý som bol viac-menej privyknutý, takže som sa veľmi neľakal." Leksa však - podľa toho, čo píše, prechádzal názorovým vývojom: "Určitá nedobrá predtucha sa ma však postupne zmocnievala, ako som zisťoval, že tento môj osobný pocit už nie je celkom zdieľaný v mojej, ako sa dnes vraví „bubline“. To ma zneistelo."

"Za Mečiara, ani za Fica som nemal žiadne pochybnosti o budúcnosti demokracie na Slovensku. Všetci moji príbuzní, kamaráti, všetky autority, ktoré som rešpektoval, skrátka ľudia, ktorých mám rád, boli so mnou vždy zajedno. Na tej istej lodi. To je mimochodom lepší výraz ako „bublina“. Preto som vedel, že to dáme."

Draxler: ministerka Kolíková, to je tá transparentnosť, to je tá demokracia, to je tá konštruktívnosť tejto vlády!“
16 | 01 | 2021 | sefredaktor


"Za Matoviča to náhle začalo byť iné. Stará posádka sa rozpadla a ja som sa ocitol v člne. Aj keď nie sám, ale predsa len v člne. Ako nejaký vzbúrenec."

"Ukázalo sa napríklad, že predseda vlády podvodom získal vysokoškolský titul. A okrem neho sa to isté dokázalo aj predsedovi parlamentu a aj ministrovi školstva. Niekto povie, maličkosť, akéže to už je ohrozenie demokracie? Ja si však myslím, že v pravej demokracii sa za takúto vec odchádza zo štátnych postov. Aspoň na západ od nás." Pripomína Leksa.

"Alebo iný príklad, predseda vlády aj parlamentu porušia nariadenia, ktoré sami vymysleli, a nemajú za to žiadny postih. Naopak, nezmyslený a kontraproduktívny postih pre nemocnice sú schopní legislatívne ošetriť lusknutím prsta." Argumentuje vedec ďalej.

"O papalášskych manieroch príslušníkov dnešnej koalície ani netreba písať. Verne nám približujú časy, keď súdruhovia žili iné životy ako obyčajní občania. Či bola vtedy demokracia v dobrej kondícii, zhodnotila už história."

"Ďalšia vec, ktorá vo mne (Vladimír Leksa - pozn. red. HD) vyvoláva nepokoj, je, že premiér obviňuje svojho koaličného partnera. Dávať niekomu za vinu úmrtie iného človeka si vyžaduje dôkazy a následne aj trest. Dávať za vinu tisícky úmrtí si takisto vyžaduje dôkazy a potom trest."

Matovič smerom k Čaputovej: "Sme parlamentná demokracia a nie prezidentský štát"
Premiér Igor Matovič prvý raz po prázdninách odpovedal verejnosti prostredníctvom Sobotných dialógov RTVS. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


"Premiér obviňuje z úmrtí s neznesiteľnou ľahkosťou zlostného chlapca na ihrisku. Nemyslí pri tom zjavne ani na to, ako to cíti obvinený, a už tobôž nie na to, čo prežívajú pozostalí. Znepokojuje ma, že takýto človek stojí na čele vlády."

Vladimír Leksa si myslí,"  že podobných ľudí s rovnakou necitlivosťou voči ostatným sa v histórii na čele štátov vyskytlo nemálo, a nikdy to neznamenalo, že demokracia bola v dobrej kondícii."

"Čo je ešte horšie, bežnou metódou práce súčasnej koalície sa stali útoky na súčasnú opozíciu v zmysle, „vy nemáte právo sa k ničomu vyjadrovať, lebo veď vy ste boli ešte horší…“ a podobne. Pre parlamentnú demokraciu je hlas opozície životne dôležitý, čokoľvek si o nej myslíme."

"Za veľké ohrozenie demokracie považujem aj politické pozadie premiéra. Je totiž hlavou spolku ľudí, ktorý nejaví známky formálnej politickej strany. Žiadne štruktúry, žiadny program. Ak sa vyskytne situácia, že nominant strany predstavuje bezpečnostné riziko pre štát, strana ho môže odvolať. To sa napokon v 90-tych rokoch dvakrát stalo s Mečiarom. Táto poistka v súčasnosti nefunguje a následkom toho máme v parlamente aj vo vláde úradníkov s nečitateľnou a nepredvídateľnou agendou. Výsledkom je ohrozenie rodovej rovnosti či práv menšín. A to už je priame torpédo na demokraciu." Prízvukuje menej známy fakt Vladimír Leksa.

"Niekto povie, maličkosť, akéže to už je ohrozenie demokracie? Dôležitejší je boj proti mafii a vírusu. Ja hovorím, ani jedno ani druhé neskončí víťazstvom, ak budú vo vláde ľudia, ktorí si nectia nepísané, ale uholné princípy demokracie." varuje na webe dennikn.sk Vladimír Leksa.

Poznámka redakcie HD - Vladimír Leksa sa narodil v roku 1972. Pochádza zo Spišskej Novej Vsi, žije v Bratislave. Počas štúdia biochémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave vydával časopis Kyvadlo o vede a umení. Doktorát z imunológie získal v roku 2002 na Viedenskej univerzite. Za svoju doktorandskú prácu bol ocenený Rakúskou imunologickou spoločnosťou. Dnes vedie výskum na Medicínskej univerzite vo Viedni a v Slovenskej akadémii vied v Bratislave.

Ľudskosť, úcta, demokracia a mier by sa mali stať trvalými hodnotami, tvrdí Kollár
Ľudskosť, úcta, demokracia a mier by sa mali stať trvalými hodnotami Slovenska v úcte k tým, ktorí za tieto hodnoty bojovali a zomierali aj v Slovenskom národnom povstaní (SNP). Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina)... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR