WHO a Čína reagovali na pandémiu príliš pomaly, tvrdia odborníci
20 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Ešte na začiatku pandémie bol podstatne väčší potenciál na rýchle odpovede na krízu v zdravotníctve, tvrdia medzinárodní odborníci v súvislosti s možnosťou utlmenia pandémie už v jej počiatkoch. Ostrá kritika sa zosypala na hlavu Svetovej zdravotníckej organizácie (WTO) a Číny. Nereagovali totiž dostatočne rázne na šíriaci sa vírus, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


V správe nezávislého kontrolného výboru, ktorý vznikol z iniciatívy WHO, odborníci konštatujú, že lokálne a národné úrady v Číne mali už v januári 2020 oveľa razantnejšie prijímať opatrenia v zdravotníctve.


Nie je jasné, prečo sa potrebné kroky nepodnikli skôr


V materiáli odborníci ostro kritizujú, že Svetová zdravotnícka organizácia veľmi neskoro zvolala zasadnutie pohotovostného výboru, a to až 22. januára. Navyše grémium až o ďalší týždeň vyhlásilo stav pohotovosti v zdravotníctve, a  tým aj najvyšší stupeň varovania. Nie je vôbec jasné, prečo všetky tieto kroky neprišli oveľa skôr, uvádza sa v správe.


Prvé prípady nového koronavírusu sa zistili ešte koncom roka 2019 v čínskom meste Wu-chan. Následne sa ochorenie závratnou rýchlosťou rozšírilo do celého sveta, kde si pandémia doposiaľ vyžiadala už vyše dva milióny obetí. WHO a Čína sú stále pod paľbou masívnej kritiky kvôli pomalej reakcii na začiatku pandémie, konštatuje na záver Kronen Zeitung.