Uhrík a Mazurek končia vo vedení ĽSNS: Kritizujú nové stanovy a naznačujú rozkol v strane
19 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Europoslanec a podpredseda ĽSNS Milan Urhík oznámil, že na najbližšom straníckom sneme s nebude uchádzať o funkciu podpredsedu. Naznačil, že Marián Kotleba si v strane uzurpoval diktátorské právomoci. Odchod z vedenia strany ohlásil aj poslanec Milan Mazurek.

Uhrík v statuse na Facebooku hovorí, že delegáti snemu, na ktorý nebol pozvaný, rozhodli o takých zmenách stanov, že predsedníctvo ĽSNS už nerozhoduje prakticky o ničom.

"O takejto zásadnej zmene stanov som vôbec nevedel. Delegátom boli na sneme predložené na schválenie stanovy v úplne inom znení, ako návrh, ktorý sme odsúhlasili na predsedníctve. Ako podpredseda strany som bol z tejto zmeny stanov úplne vynechaný. Taktiež som nebol ani medzi pozvanými delegátmi, ktorí o týchto zmenách (mnohí nevedomky) hlasovali. Obávam sa, že s takto zmenenými stanovami bude ťažké nárokovať si morálne právo kritizovať kohokoľvek za totalitné praktiky – čo je škoda obzvlášť teraz, keď Slovensko čelí autoritárskemu šialencovi na čele vlády. O tom, čo bolo v stanovách schválené som sa dozvedel len nedávno od členov," uvádza Uhrík.

Europoslanec Uhrík vyzýva policajtov, aby nepokutovali za porušenie zákazu vychádzania
19 | 01 | 2021 | sefredaktor


Populárny europoslanec hovorí, že vzhľadom na uskutočnené zmeny sa viac nebude uchádzať o funkciu podpredsedu ĽSNS, pretože by musel niesť zodpovednosť za rozhodnutia, na ktoré nemá žiaden vplyv.

Rovnako reaguje na zmeny poslanec ĽSNS a člen predsedníctva Milan Mazurek. Poukazuje na tajomný spôsob zmien stanov, na základe ktorých predsedníctvo strany stratilo význam a stalo sa len formálnym orgánom.

"O obsahu zmeny stanov som rovnako ako mnohí ďalší vedomosť predom nemal a dozvedel som sa o nej len náhodou od hlasujúcich delegátov. Nikto so mnou navrhnuté zmeny neprebral a nemal som možnosť sa k nim vyjadriť a ovplyvniť ich obsah. Nedokážem si vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali," vyhlásil Mazurek.


Tvrdí, že keďže vystupuje proti totalitným praktikám Igora Matoviča, tak nemôže zostať ticho ani teraz. Bolo by to pokrytecké. Svedomie by mu nedovolilo účasť na bábkovom predsedníctve bez reálnych právomocí a v atmosfére zákulisných hier. "Nebudem sa teda viac uchádzať o funkciu v predsedníctve strany. Po dlhých rokoch sa moje pôsobenie vo vedení strany končí," oznamuje Mazurek.



Tak europoslanec Uhrík, ako aj poslanec NR SR Mazurek sympatizantom a členom ĽSNS sľubujú, že budú pokračovať vo svojej práci na pôde oboch zákonodarných orgánov. Ani jeden sa však nevyjadril, ako si predstavuje svoju politickú budúcnosť.

 

Podľa europoslanca Uhríka je aktuálna Obranná stratégia SR iba cestou Slovenska do područia USA
Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Milan Uhrík zo strany ĽSNS po rokovaní Zahraničného výboru NR SR, ktorý sa venoval novej Obrannej stratégii SR vyhlásil, že tento dokument „vrhá Slovensko ešte viac do amerického područia“. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič