Vláda rozhodla: Od 18. do 26. 1. sa musíte dať otestovať, inak sa do práce a prírody nedostanete
17 | 01 | 2021 I Michal Filek

Vláda schválila plošné skríningové testovanie. Znamená to, že sa od 18. do 26. januára musíte dať otestovať hocikde, kde to bude možné. Od 27. januára sa bez negatívneho výsledku nedostanete do práce, ani do prírody. Ďalšie testovanie bude následne v polovičke okresov z najhoršími výsledkami. Od 7. februára by mal začať platiť covid automat. Deti by sa mohli vrátiť do škôl od začiatku februára. Za návrh, podľa premiéra, hlasovali všetci prítomní ministri, okrem Veroniky Remišovej.


"Mohli by sme si vyložiť nohy a povedať, že spoľahnime sa na lockdown. Ale to by mohlo trvať dosť dlho. Dátoví analytici hovoria, že na konci februára sa z toho dostaneme. Ale neurobiť nič navyše, zatvoriť oči pred tým, že zdravotníci melú z posledných síl, prizerať sa tomu, ako nám deti hlúpnu, by bolo trestuhodné. A preto sme sa rozhdli kombinovať lockdown spolu s masívnym nasadením testovania," oznámil bezprostredne po rokovaní vlády Igor Matovič.

Premiér pokračoval: "Nazývame to celoslovenský skríning, aby sme zistili, v akom stave sa ktorý okres nachádza a následne tam intervenujeme situáciu, aby sme okres dostali pod kontrolu. Bude to naše spoločné dielo. Čím skôr odhalíme ľudí, ktorí roznášajú vírus, tým viac životov a zdravia ochránime."

Matovič oznámil dôvody, pre ktoré sa tak rozhodli:

  • znížme výrazne počet obetí a nápor na nemocnice.

  • minimalizujme počet chorých skôr, ako sa agresívna britská mutácia stane dominantnou

  • urýchlime návrat detí do škôl

  • minimalizujme ekonomické straty ľudí, podnikateľov štátu

  • získajme neskreslený pohľad o reálnej situácii v okresoch

  • vykonajme nárazové testovanie zamestnancov firiem

  • pomôžme okresoch rýchlejšie prejsť na covid automat


Ministerstvo zmenilo očkovaciu stratégiu. Dostanete vakcínu aj vy?
Ministerstvo zdravotníctva prehodnotilo stratégiu očkovania. Od zajtra sa začína testovanie v domovoch sociálnych služieb. Prioritu majú zamestnanci, klienti a chronicky chorí pacienti. Uvádza to portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek


Minister zdravotníctva Marek Krajči ozrejmil podrobnosti. Podľa neho by nás v prípade, že by neurobili nič, čakalo by nás ešte niekoľko týždňov obmedzovania, zákazu vychádzania.  "My by sme boli veľmi radi, keby deti mohli skôr nastúpiť do škôl, keby sa niektoré obchody mohli otvoriť, občania by mohli využívať niektoré služby, ktoré sú v červenej zóne. Teraz je Slovensko v čiernej zóne covid automatu."

Vláda sa preto rozhodla, že poprosí občanov Slovenska, aby sa kontinuálne pretestovali. "Testovanie zanče už zajtra a bude trvať do 26. januára. Ľudia môžu využiť rôzne možnosť, ako sa otestovať. Budú platiť antigénové testy, aj PCR testy. Prosíme o pomoc samosprávu, ktorá dostane od štátu financie a pomoc od ministerstva obrany a predpokladáme, že cez víkendy rozšíri kapacity, aby sa každý mohol otestovať."

Vláda predĺžila zákaz aj vychádzania až do 7. februára. Od 27. januára však budete na cestu do práce, alebo do prírody potrebovať negatívny antigénový test. Platiť to bude pre ľudí od 15 do 65 rokov.

29. januára minister Krajčí oznámi, ako dopadlo celoplošné testovanie a rozdelí okresy, podľa výsledkov, na polovicu. V 37 horších okresoch sa testovanie zopakuje od 3. do 7. februára.

"Je vysoko pravdepodobné, že sa epidemiologické opatrenia zlepšia a Slovensko prepne do červenej farby. Od 1. februára by sa mohli otvoriť aj školy. Od 7. februára bude Slovensko nabiehať na covid automat," uzavrel Krajčí.

Šefčovič tvrdí, že sa nemusíme obávať nedostatku vakcín. Ale kedy?
Nie je na mieste mať obavy z toho, že v krajinách Európskej únie nebude dostatok vakcín proti ochoreniu COVID-19. V relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek