Šefčovič tvrdí, že sa nemusíme obávať nedostatku vakcín. Ale kedy?
17 | 01 | 2021 I Michal Filek

Nie je na mieste mať obavy z toho, že v krajinách Európskej únie nebude dostatok vakcín proti ochoreniu COVID-19. V relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.


 

Tému priniesla internetová stránka televízie TA3. Aktuálne má EÚ Šefčoviča zabezpečených 2,3 miliardy vakcín, čo je dokonca viac ako Európa potrebuje. Len prostredníctvom dvoch vakcín, ktoré sú momentálne na trhu (od firiem Pfizer-BioNTech a Moderna), má už dnes Európa zabezpečených dostatok vakcín na očkovanie viac ako 80 percent európskeho obyvateľstva.

 

"Očakávame, že Astra Zeneca, ktorá predložila svoju žiadosť pred pár dňami, bude mať schválenú vakcínu takisto v priebehu pár týždňov," podotkol Šefčovič s tým, že EÚ má v zálohe ešte ďalšie tri firmy, s ktorými sú zmluvne zabezpečené dodávky vakcín po dokončení vývojového procesu. Eurokomisár to uviedol pre TA3.

 

V pondelok budú v Bruseli debatovať aj o tom, že by každá členská krajina dvakrát týždenne informovala, koľko dostala vakcín a koľko už použila.

 

Pellegrini pripustil, že počas testovania budú zbierať podpisy za referendum o páde vlády
Ak vláda spraví celoplošné testovanie na nový koronavírus naraz na celom Slovensku počas jedného víkendu, expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) a jeho strana zrejme budú počas toho zbierať podpisy na referendum za predčasné voľby. Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | tasr


Internetová stránka televízie uvádza, že členské krajiny podľa Šefčoviča totiž majú možnosť si medzi sebou vakcíny aj podeliť, ak v niektorej krajine krivka stúpa a v inej krajine, naopak, klesá.

 

"Myslíme si, že transparentnosť okolo toho, koľko vakcín prichádza aj na Slovensko, koľko ľudí bude zaočkovaných, určite pomôže nielen u nás v našej krajine, ale aj vo všetkých ostatných krajinách, lebo budú presné informácie, ktoré umožnia aj lepšie riadenie celého procesu, aj upokojenie diskusie o obavách, či je systém dostatočne férový," vysvetlil Šefčovič.

 

Na margo zníženia dodávok vakcín od spoločnosti Pfizer-BioNTech pre TA3 uviedol, že firma avizuje, že v plnej funkčnosti bude okolo 25. januára a dodávky vakcín zvýši od 15. februára tohto roka. Sľúbené dodávky pre 1. kvartál tohto roka by preto mali byť zabezpečené.

 

Komora učiteľov žiada o prednostné očkovanie pedagógov nad 50 rokov
Slovenská komora učiteľov prostredníctvom statusu na facebooku oznámila, že podporuje zámer ministra Branislava Gröhlinga, aby boli prednostne zaočkovaní kolegovia nad 50 rokov veku, už v druhej vlne očkovania. Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek