S vývojom novej spoločnosti rastie triedny boj a tým aj nepriatelia (Vladimír Bačišin)
17 | 01 | 2021 I Prevzatý článok

Komentár Vladimíra Bačišina (Finančné noviny)


Základnou myšlienkou politických čistiek je téza J. V. Stalina o tom, že s vývojom novej spoločnosti rastie triedny boj a nepriatelia.


V Sovietskom zväze pred II. svetovou vojnou, ale aj po nej v štátoch svetovej socialistickej sústavy boli politické čistky. Ľudí s iným názorom zabíjali, alebo väznili.

Čo bolo príčinou týchto čistiek? Ako vždy ľudská zloba, závisť a nenávisť. Tá je typická pre akúkoľvek spoločnosť. Prejavovala sa udávaním a označovaním iných ľudí za nepriateľov, škodcov novej spoločnosti.

V Sovietskom zväze sa tieto ľudské vlastnosti zdôvodňovali myšlienkou Josifa Vissarionoviča Džugašvili, známeho pod preudonymom Stalin. Tvrdil, že s vývojom je sú spojené dialektické protirečenia.

Dňa 9. júla 1928 J. V. Stalin povedal: “podľa miery nášho napredovania, odpor  kapitalistických prvkov bude stúpať, triedny boj sa bude vyostrovať, a Sovietska moc, ktorej sily budú narastať čoraz viac a viac, bude realizovať politiku izolácie týchto prvkov, politiku rozkladu nepriateľov robotníckej triedy, koniec koncov potlačenia odporu vykorisťovateľov, vytvárajúc základňu pre pohyb vpred robotníckej stredy a základných más roľníctva.

Slovensko smeruje k diktatúre –tretia časť (Eduard Chmelár)
Redakcia Hlavného denníka uverejňuje v štyroch častiach na pokračovanie článok publicistu Eduarda Chmelára, v ktorom komentuje súčasnú politickú situáciu na Slovensku, kde podľa neho dochádza "k plazivej zmene politického režimu a k ďalším... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | sefredaktor


J.V. Stalin dodal: Nie je možné si predstaviť vec tak, že socialistické formy sa budú vyvíjať, vytláčajúc nepriateľov robotníckej triedy, a nepriatelia budú ustupovať mlčky, ustupujúc cestu nášmu pohybu, že sa potom budeme znovu hýbať vpred, a oni ustupovať vzad, a potom “neočakávane” všetky bez výnimky skupiny ako kulaci (majetní veľkoroľníci – poznámka Finančných novín), pretože bedári, ako aj robotníci, ako aj kapitalisti, budú “hneď”, “neviditeľne”,   bez bojaa nepokojov, v lone socialistickej spoločnosti. Takých rozprávok niet a vôbec nie sú, konkrétne v prostredí diktatúry proletariátu.

Nebolo a nebude toho, aby odumierajúce triedy sa dobrovoľne vzdávali svojich pozícií, a nepokúšali sa organizovať odpor.  Nebolo a nebude toho, aby pohyb robotníckej triedy k socializmu v triednej spoločnosti, sa mohlo zaobísť bez boja a nepokojov. Naopak, pohyb k socializmu nemôže neviesť k odporu vykorisťovateľských prvkov voči tomuto pohybu, a odpor vykorisťovateľov nemôže neviesť k zostreniu triedneho boja.   Tak teda preto netreba uspávať robotnícku triedu diskusiami o druhoradej úlohe triedneho boja…”

Minister Naď sa sťažuje na nevyváženosť televíznych diskusií, OĽaNO podľa neho nedostáva adekvátny priestor
Minister obrany Jaroslav Naď sa na svojom Facebooku posťažoval, že tento víkend nie je do televíznych diskusií pozvaný žiaden poslanec za OĽaNO. V prvom rade treba povedať, že jeden víkend štatistiky nepíše. A v druhom rade, s trochou nadsázky,... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Petra Demková


Osobne J. V. Stalin a Politický výbor (Politbyro) Ústredného výboru Všzväzovej komunistickej strany (boľševikov) na základe takzvaných Stalinských zoznamov popráv bolo zastrelených 44 893 ľudí z vedenia sovietskeho štátu. V rokoch 1937 – 1938 bolo zastrelených 43 768 ľudí. V rokoch 1940 – 1950 sovietsky režim popravil 1125 občanov.



Na základe rozhodnutí takzvaných súdnych trojíc bolo po vynesení rozsudku okamžite popravených približne 380 000 ľudí a 390 000 občanov zavreli do pracovných koncentračných táborov.

V Československu sa myšlienka rastúceho triedneho boja využila v politických procesoch. Sú dva najznámejšie procesy. Prvý je proces s Miladou Horákovou.  Proces so skupinou Milady Horákovej, známy aj ako proces s vedením maraudingového sprisahania proti republike so skupinou dr. Milady Horákovej či proces s Milladou Horákovou a spol., bol najväčším s vymysleným politickým netvorom v Československu.

Druhý bol proces sa Slánskym, známy pod dlhším úradným názvom Proces s vedením protištátneho sprisahaneckého centra na čele s Rudolfom Slánskym. Bol to vykonštruovaný politický proces, konaný na nátlak Stalina roku 1952. Bolo vynesené 11 rozsudkov smrti a tri rozsudky doživotie. Hlavným obvineným bol Rudolf Slánský. Proces prebiehal od 20. novembra do 27. novembra 1952.

Politické čistky v Československu boli druhý raz po roku 1968.

Propagangstri (Pavol Janík)
Ćlanok bol pôvodne publikovaný na portáli davdva.sk Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Prevzatý článok