Ministerstvo zmenilo očkovaciu stratégiu. Dostanete vakcínu aj vy?
17 | 01 | 2021 I Michal Filek

Ministerstvo zdravotníctva prehodnotilo stratégiu očkovania. Od zajtra sa začína testovanie v domovoch sociálnych služieb. Prioritu majú zamestnanci, klienti a chronicky chorí pacienti. Uvádza to portál 1.pluska.sk.


V prvej vlne mali pôvodne očkovať najmä zdravotníkov a ľudí z kritickej infraštruktúry, ktorí sú nevyhnutní pre chod štátu. Minister Krajčí ale ohlásil zmeny.

Podľa Plusky sa očkovanie na Slovensku rozbieha, funguje v 55 nemocniciach. Doteraz vakcínu dostalo viac ako 57-tisíc ľudí. Najvyšší záujem je v Bratislavskom kraji, kde je aj najviac očkovaných (1,67 %). Druhým je Košický kraj (1,16 %).

„Dobrou správou je, že od 18.01. začíname očkovaním seniorov v zariadeniach sociálnej starostlivosti a došlo k prehodnoteniu priorizácie osôb. Zamestnancov kritickej infraštruktúry budeme očkovať ako náhradníkov v očkovacích centrách,“ oznámil po zasadnutí Pandemickej komisie minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Portál 1.pluska.sk uvádza, že pomôcť pri tom majú mobilné očkovacie jednotky. Po nich majú očkovať seniorov nad 75 rokov a chronicky chorých ľudí nad 65 rokov. Osoby z kritickej infraštruktúry sa presunú na zoznamy náhradníkov. Na očkovanie sa dostanú vtedy, ak zostanú nevyužité vakcíny alebo ak sa niekto na očkovanie nedostaví.

To, kto do kritickej infraštruktúry patrí, je podľa Krajčího tajné. Čo sa týka kritickej infraštruktúry štátu to je tajný údaj. Nikdy ste sa ho nedozvedeli a nikdy sa ho nedozviete,“ povedal minister.

 

Šefčovič tvrdí, že sa nemusíme obávať nedostatku vakcín. Ale kedy?
Nie je na mieste mať obavy z toho, že v krajinách Európskej únie nebude dostatok vakcín proti ochoreniu COVID-19. V relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek