India sa síce snaží o najväčší očkovací program, no hneď prví adepti mali nežiaduce účinky
17 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
India začala svoju celonárodnú imunizáciu. Ale desiatky zdravotníckych pracovníkov v Dillí, ktorí boli prvými v očkovaní proti Covid-19, zaznamenali vedľajšie účinky injekcie, informuje portál RT.




Najmenej 51 zdravotníckych pracovníkov v hlavnom meste Indie utrpelo reakcie po očkovaní na Covid. Zdravotnícke orgány uviedli, že najbežnejšími vedľajšími účinkami boli závraty a bolesti hlavy.

Niekoľko ľudí hlásilo bolesti na hrudníku a bolo im poskytnuté lekárske ošetrenie. U jedného očkovaného došlo po podaní vakcíny k vážnemu zdravotnému stavu po tom, čo sa u neho po bolestiach hlavy objavili vyrážky a začal trpieť dýchacími ťažkosťami a tachykardiou.

Pacientovi bol podaný adrenalín a skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti. Prípad bol zdravotníckymi orgánmi klasifikovaný ako závažný prípad AEFI (nežiaduce udalosti po imunizácii). Teraz sa však hovorí, že jeho životné funkcie sú stabilné.

Čína: Nemocnicu pre pacientov s koronavírusom postavili v Nan-kungu za päť dní
Čína dokončila v sobotu výstavbu nemocnice, v ktorej je pre pacientov infikovaných novým koronavírusom k dispozícii 1500 lôžok. Postavili ju za päť dní, píše agentúra AP a denník The Guardian. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | tasr


India udelila začiatkom tohto mesiaca núdzové schválenie dvom variantom vakcíny Covid-19 - Covaxin od Bharat Biotech a Covishield a očkovacej látke založenej na receptúre AstraZeneca/Oxford a vyrábanej Indickým sérovým ústavom.

Prvý deň očkovania bolo v Dillí zaočkovaných celkom 4 319 zdravotníckych pracovníkov. India dúfa, že zaočkuje viac ako miliardu ľudí, počnúc 30 miliónmi lekárov, zdravotných sestier a ďalších pracovníkov v prvej línii. Vláda tvrdí, že plánuje imunizáciu 300 miliónov ľudí do augusta.

Predseda vlády Narendra Modi ocenil túto rozsiahlu iniciatívu v oblasti verejného zdravia ako jasný prejav „schopností“ Indie , jeho vláda však bola obvinená z urýchleného schválenia týchto dvoch preparátov.

Pri kontrole plagiátorskej práce rakúskej exministerky sa nezohľadňovali zdroje v nemčine
Softvérový nástroj, ktorý používa STU v Bratislave, má prístup k 21 miliónom textov, z toho 92 percent v slovenčine. Pre porovnanie, softvér Turnitin, používaný v Rakúsku, sa opiera až o 70 miliárd zdrojov. V súvislosti s obvinením z... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová