Božena Němcová: Nymfomanka uväznená v nešťastnom manželstve s násilníkom!
17 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Na svoje detstvo s babičkou Magdalénou Novotnou spomína spisovateľka v próze Babička. Určite sa všetkým vybaví srdcervúca scéna z rovnomenného filmu, kedy ide Libuška Šafránková v úlohe Barunky pošepkať včelám, že babička zomrela. Možno ste však nevedeli, že Božena Němcová (†41), ktorá sa narodila pred pravdepodobne 200 rokmi (4. februára 1820), bola pekné číslo, píše portál Blesk.


Predstavte si, že ste mladá a krásna dievčina, po ktorej letí polovica sociálnych sietí, a vaši rodičia sa rozhodnú, že si vezmete o pätnásť rokov staršieho muža. Dnes by ste ich s týmto nápadom poslali najskôr kade ľahšie a vaši sledujúci na sociálnych sieťach by ich vypískali, ale za Boženiných čias si rodičov museli ctiť a počúvať. Takže namiesto sympatického mladíka skončila 17-ročná Němcová so "starým" nudným úradníkom Jozefom Nemcom.

Boženu milovali všetci. V spisovateľských kruhoch bola obľúbená nielen pre svoj bystrý mozog, ale aj pre celkom iné pôvaby! Dokonca aj jej ženská rivalka Karolina Světlá uznala, že Božena mala akúsi spaľujúcu iskru a bola skrátka úchvatná. Zamotala hlavu nejednému mladíkovi.



Mala šťastie, okolo roku 1848 bola spoločnosť značne liberálna, a manželstvo sa preto nepovažovalo za chybu na kráse. Okrem toho si manželia Nemcovci práve dvakrát nerozumeli. Božena nebola žiadna domáca žienka, ktorú by Josef upútal k platni a štyrom deťom, ktoré spolu mali. Dnes by ich (mnohokrát dokonca fyzické!) nezhody riešila terapie, vtedy to riešili jej milostné pletky mimo ich zväzok.

Němcová randila s bohatým Václavom Štucom, s chudobným Hanušom Jurenkom, porozumenie hľadala aj u básnika Václava Bolemíra Nebeského... Mužov stretla naozaj veľa, s Jozefom totiž často cestovali, takže sa okrem prehlbovania znalosti ľudových tradícií vzdelávala aj v iných odboroch.

Sex podľa zverokruhu: Barani to majú radi drsnejšie, blíženci majú radi rýchlovky. A vy?
Podľa horoskopu môžete zistiť, akú máte povahu, s kým si budete viac rozumieť alebo aká farba sa k vám najviac hodí. Avšak dátum narodenia hrá významnú úlohu aj v tom, akí ste v sexe a akej polohe dávate prednosť, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Manželstvo bolo divoké, existujú dôkazy v jej dopisoch pre milencov, že ju Jozef tĺkol a bol večne rozčúlený. Páčiť si to nechala, ale biť sa sním samozrejme nemohla. Bránili ju aj jej synovia. Mali rozdielne predstavy o živote, výchove detí a najviac si paradoxne rozumeli, keď si písali listy a boli v odlúčení. Oficiálne sa však nikdy nerozviedli a zostali spolu až do jej smrti v roku 1862, nemala ani 42 rokov.

"Telo moje ste mali, činy moje, moji úprimnosť, ale túžby moja išli do diaľky, kam, tomu som ja sama nerozumela." napísala v jednom liste. "Žila nekonformne, verila napríklad, že žena smie milovať troch mužov naraz. Bol v tom vplyv Francúzska, kde mali na očiach George Sandovú a kde sa o takomto viacemužstve veľa teoretizovalo,“ napísala literárna historička Jaroslava Janáčková.

Miluje ma aj po rokoch? Podľa čoho to spoľahlivo spoznáte
Pochybnosti o tom, či nás partner miluje, môžu vo vzťahu prísť nielen na jeho začiatku, keď jeden druhého ešte toľko nepoznáme, ale aj po mnohých rokoch, keď môže lásku naopak ohrozovať nuda či rutina, píše portál Novinky.cz. Ako aj po spoločne... Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Timotej Dudka