Zlyhanie antigénového testovania v Harmaneckých papierňach - 46 percent nesprávnych výsledkov
16 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

V Harmanci našli antigénové testy 46 percent pozitívnych a PCR nula. Chybné výsledky spôsobili šok a štvordňový poplach vo fabrike i v rodinách.


V Harmaneckých papierňach zistili pred minulým víkendom antigénovými testami dramatické čísla o nákaze medzi zamestnancami. Po 4 dňoch sa ukázalo, že to bol blud a poplach odvolali. O udalosti píše web e.dennikn.sk.

"Najpravdepodobnejším vysvetlením sa javí nejaká veľká chyba pri tomto konkrétnom antigénovom testovaní. Výsledky testovania zamestnancov harmaneckých papierní však priniesli minulý týždeň šokujúce čísla – antigénové testy označili za pozitívnych až 46 percent testovaných zamestnancov. Testovali 173 ľudí, za pozitívnych označilo osemdesiatich." Pripomína citovaný zdroj informácie.

"Manažéri SHP Harmanec zareagovali cez víkend najlepšie, ako sa už v tej situácii dalo. Pozitívne testovaných poslali do karantény, odporučili im kontrolné testovanie PCR testami na náklady podniku, a so zvyškom približne päťsto zamestnancov udržali výrobu v chode." Informuje web.

"Po štyroch dňoch prišiel druhý šok. Z približne 70 ľudí, ktorých preverili aj pomalšími ale presnejšími PCR testami, nebol ako pozitívny vyhodnotený ani jeden."

Vedenie firmy to prekvapilo natoľko, že verejne o novej situácii nehovorilo, len o tom informovalo svojich zamestnancov. Viacerí z nich potom vnútrofiremnú komunikáciu papierní preposlali médiám.

Taraba: Neverím, že bude nejaké celoslovenské plošné testovanie
Nezávislý poslanec Tomáš Taraba vyjadril pochybnosti o nadchádzajúcom celoštátnom testovaní, pričom tvrdí, že autori myšlienky nemajú podporu. "Neverím, že nejaké celoslovenské plošné testovanie bude. Nemajú podporu nikoho a ak sa na niečo hodí... Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Čo presne sa stalo v Harmanci, sa však určite stane minimálne témou pre odborníkov. Aj Úrad verejného zdravotníctva už potvrdil, že vie o tom, že 73 ľudí z papierní dostalo behom štyroch dní pozitívny výsledok z antigénovych a negatívny z PCR testov.

To, že 80 pozitívnych vzišlo pri prvom testovaní iba zo 173 otestovaných pracovníkov firmy, až v sobotu tohto týždňa spresnil Denníku E aj Úrad verejného zdravotníctva.

"Anomália z Harmanca nie je prvou. „Sady testov s vykazovaním chybovej pozitivity sa napríklad už spätne objavili v Španielsku, ...V oveľa menšej miere sa podľa matematika Kollára podobný prípad objavil aj pri testovaní v bratislavskej Karlovej Vsi. Piatim pracovníkom tamojšieho mestského úradu z antigénových testov vyšiel pozitívny výsledok, no pri následnom PCR testovaní už boli všetci negatívni. Dopĺňa informáciu e.dennikn.sk.

Vedci nepovažujú celoplošné testovanie za správny krok
Epidemiologička Alexandra Bražinová, biochemik Pavol Čekan a ani virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied nepovažujú celoplošné testovanie antigénovými testami na nový koronavírus na území celého Slovenska, ktoré v... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | tasr