Ruská raketa Burevestnik s jadrovým pohonom, neobmedzeným doletom a schopnosťou zostreľovať satelity už lieta pod Migmi
16 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Má neobmedzený dolet. Čítate správne, raketa Burevestnik má neobmedzený dolet, pretože na pohon používa energiu z jadrového reaktora. Má však aj prakticky neobmedzený dostup, môže teda bez problémov zostreľovať satelity na obežnej dráhe. (Redakčný článok HD.)


A čo je najimpozantnejšie - nie je to sci-fi, ale skutočnosť. Burevestnik je už vo vzduchu v podvese pod prepadovými stíhačkami Mig-31-S.

Výhodou takejto rakety je podľa Vladimíra Putina jej schopnosť vyhnúť sa akýmkoľvek protibalistickým systémom protiraketovej obrany.

Burevestnik znamená v ruštine búrlivák. V kóde NATO má pridelené  meno : SSC-X-9 Skyfall. Je jednou zo šiestich nových ruských strategických zbraní. Hlavná etapa pokusov s riadenou raketou komplexu Burevestnik bola úspešne ukončená v januári 2019.

Podľa Vladimira Putina a ruského ministerstva obrany sú rozmery rakety porovnateľné s rozmermi riadenej strely Kh-101 a je vybavená malou jadrovou jednotkou. Raketa štartuje zo šikmého odpaľovacieho zariadenia pomocou odnímateľného raketového zosilňovača. Najnovšie však úspešne absolvovala testy štartu aj z podvesu upravených Migov - 31 S.



 

Podľa Nezavisimoj gazety Burevestnik ma aj  pomocný motor na pevné palivo. Dĺžka strely je 12 m pri štarte a 9 m za letu po odhodení pomocného motora. Nos má tvar „elipsy veľkosti 1 m.

Podľa Jamesa Hockenhulla , šéfa britskej obrannej spravodajskej služby, je Burevestnik „podzvukový raketový systém s jadrovým pohonom, ktorý má globálny dosah a umožňuje útok z neočakávaných smerov“.  Hockenhull predpokladá, že by raketa mala mať „takmer neobmedzený operačný čas a priestor“.

Ruská raketa Zirkon má rýchlosť 8 Mach a dokáže zostreliť satelit
Raketa dostala novú pracovnú náplň - z obežnej dráhy môže "oberať" satelity ako dieťa salónky z vianočného stromčeka. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ivan Brožík