"Pacienta nula" možno nenájdeme nikdy, tvrdí WHO
16 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Identita pôvodného prípadu Covid-19, takzvaného „pacienta nula“, môže zostať navždy záhadou, uviedla WHO, keď vyzvala národy, aby zintenzívnili spoluprácu a zdieľanie informácií v snahe prekonať túto chorobu, informuje portál RT.




„Musíme byť veľmi opatrní pri používaní výrazu „pacient nula“, ktorý mnoho ľudí označuje za počiatočný prípad. Možno nikdy nenájdeme toho, kto to bol,“ povedala na piatkovej tlačovej konferencii technická vedúca WHO pre Covid-19 Maria Van Kerkhoveová v narážke na informačnú misiu organizácie, ktorá dorazila do Wuhanu, všeobecne považovanom za prvý hotspot pandémie.

Zatiaľ čo Čína do veľkej miery uspela vo svojom úsilí o potlačenie vírusu vďaka dvojmesačnej blokáde uvalenej na Wuhan na začiatku pandémie, nedávno zaznamenala nárast nových prípadov. V piatok hlásila 130 nových infekcií - čo je však ďaleko od počtu zaznamenaného v Amerike alebo Európe.

Predpokladá sa, že nárast globálnych prípadov spôsobujú nové mutantné kmene vírusu, ktoré sú pravdepodobne oveľa nákazlivejšie. Nové varianty Covid-19 obzvlášť „vyžadujú silné a rýchle úsilie v oblasti výskumu, spoluprácu medzi výskumnými tímami a zdieľanie informácií,“ uviedol na konferencii profesor Didier Houssin, šéf pohotovostného výboru WHO.

Turecko hlási 600.000 zaočkovaných činskou vakcínou Sinovac za dva dni
16 | 01 | 2021 | sefredaktor


Houssin označil svet za „paralyzovaný“ a navrhol vyvinúť globálne „vedecky podložené usmernenie o tom, ako čo najlepšie uľahčiť cestovanie bezpečným spôsobom“, aby sa zabránilo úplnému odstaveniu leteckej dopravy.

Generálny tajomník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus medzitým tvrdil, že dôvodom, prečo vírus stále spôsobuje katastrofy na celom svete, je zlyhanie v prerušení reťazca prenosu „na úrovni komunity alebo v domácnostiach“.

WHO neodporúča vyžadovať potvrdenia o zaočkovaní od cestujúcich
Výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v piatok vyzval krajiny sveta, aby prijali koordinované opatrenia na zaistenie bezpečného cestovania počas pandémie nového koronavírusu. Zároveň sa však vyslovil proti tomu, aby sa pri cestovaní... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Čím viac je vírus potlačený, tým menej možností mutovať má. Musíme byť efektívnejší ako vírus," upozorňuje Ghebreyesus.

WHO tiež dúfa, že vakcíny prispejú k potlačeniu šírenia choroby. Celkový počet infekcií Covid-19 na svete prekročil 93,8 milióna. Celkový počet úmrtí spojených s Covid-19 dosiahol 2 milióny.

Chýba vám večera v reštaurácii? Užite si rande inak
Reštaurácie zatvorené. Kiná zatvorená. Trpí váš partnerský život nedostatkom romantiky? Nebuďte pasívny a improvizujte. Randiť sa dá skvele doma aj v prírode. Tipy na najobľúbenejšie spoločné aktivity nájdete v článku, píše portál... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Timotej Dudka