AKTUALITA: Vláda sa dohodla, že chce skríningovo pretestovať obyvateľov, podrobnosti povedia zajtra
16 | 01 | 2021 I Michal Filek

Po rokovaní vlády predstúpil pred novinárov minister zdravotníctva Marek Krajčí. Bez možnosti kladenia otázok veľmi rýchlo oznámil, že sa dohodli, že chcú skríningovo pretestovať obyvateľov Slovenska, aby počet nakazených znížili o 50%. A následne chcú od 8. februára prejsť na covid automat. Akým spôsobom to chcú urobiť, nepovedal. Podrobnosti majú koaliční lídri oznámiť zajtra, po 13.00, kedy bude pokračovať zasadnutie vlády. 


"Situácia je vážna, celé Slovensko je v čiernej zóne. Zlepšenie je veľmi pomalé, vláda zvažuje, ako ďalej. Naším želaním je, aby sme sa čo najskôr dostali do červenej zóny, aby sa deti vrátili do škôl. Potrebujeme znížiť priemerný počet pozitívne testovaných. Chceme urobiť maximum pre to, aby sme sa mohli nadýchnuť a otvoriť krajinu.

Preto sme sa dohodli, že chceme skríningovo pretestovať obyvateľstvo našej krajiny a tým spôsobom vychytať šíriteľov virusu, izolovať ich s rodinami a následne zistiť kontakty, a znížiť až o 50%, aby sme mohli 8. 2. zapnúť covid automať, aby ani jeden z okresov nebol v čiernej zózne.

Zajtra bude vláda pokračovať o 13.00, kde sa príjme uznesenie a predsedovia budú informovať, akým spôsobom bude skrínig prebiehať," povedal Krajčí a z tlačovky odišiel. Neprezradil, či bude testovanie povinné pre všetkých, vrátane detí, či starých ľudí.
Čo je to skrínig?

"Skríning je označenie činnosti alebo činností, ktoré vyhľadávajú v populácii jedincov s chorobami, ktoré ešte nemajú klinické príznaky - sú bezpríznakové. Cieľom skríningu je ich záchyt v štádiu, kedy sú ešte liečiteľné," uvádza wikipedia.

 

Zlyhanie antigénového testovania v Harmaneckých papierňach - 46 percent nesprávnych výsledkov
V Harmanci našli antigénové testy 46 percent pozitívnych a PCR nula. Chybné výsledky spôsobili šok a štvordňový poplach vo fabrike i v rodinách. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Ivan Brožík