HLAVNÝ DENNÍK
SLOVENSKO

Matovič svoje stanovisko k testovaniu nemení. Vláda ho dnes neodobrila

Fikcia / Fotomontáž (via Shutterstock, TASR)

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nemení svoje stanovisko, ktoré sa týka formy a spôsobu plošného testovania. Povedal to po piatkovom rokovaní vlády s tým, že finálne rozhodnutie príde v sobotu (16. 1.)

Verí, že sobotňajšie rokovanie dospeje k spoločne akceptovanému riešeniu. Nechcel však povedať, či pre svoju myšlienku plošného testovania získal ministrov, neodpovedal priamo ani na otázku, či bude ochotný ustúpiť v prípade, že bude prevládať názor testovať len v pandémiou najpostihnutejších okresoch.

Priznal, že ak by bolo testovanie naozaj masívne a týkalo by sa celej krajiny, „máme testov len tak-tak“, na prípadné ďalšie kolá bude potrebné testy dokúpiť. „Zajtra sa rozhodneme, kto to nakúpi,“ povedal smerom k sobotňajšiemu rokovaniu.

Samosprávam odkázal, aby sa poctivo na testovanie pripravovali. Naznačil, že spolu s rezortom vnútra pracujú na manuáli pre samosprávy, rovnako tak uistil, že štát bude ústretový k požiadavkám miest a obcí pri zabezpečení a organizácii testovania.

„Niekto sa správa hlúpo, ale vedci to určite nie sú,“ rypla si do premiéra jeho predchodkyňa Iveta Radičová

Verí, že fungovanie koalície nie je v súčasnosti reálne ohrozené, opakuje však želania, „aby si koaličný partner uvedomil, že toto nie je obdobie na naháňanie percent“.

Vláda sa mala zaoberať návrhom plošného testovania na Slovensku, o ktorom premiér informoval už v pondelok (11. 1.). Proti jeho návrhu sa však postavila otvorene SaS, ktorá podporuje testovanie v najpostihnutejších okresoch a pravidelné testovanie vo firmách. Rovnako i strana Za ľudí sa prikláňa za podporu pravidelného testovania vo firmách, zdôrazňuje aj nevyhnutnosť kapacitne rozšíriť možnosti mobilných odberových miest.

Proti plošnému celoslovenskému testovaniu sú tiež odborníci, ktorí v súčasných poveternostných podmienkach a aj v súvislosti s prítomnosťou agresívnejšej britskej mutácie vírusu vidia v celoplošnom testovaní viac rizík ako benefitov.

Kollár: Po páde Radičovej vlády dve obdobia vládol Fico, teraz to hrozí znova

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po rokovaní povedal, že sa v otázke testovania výrazne posunuli a že „sa blížia k rozumnému kompromisu“. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) verí „vo výsledok, v ktorom budú ministri jednotní“, s dosiahnutím konsenzu ráta aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) oznámila, že sa na rokovaní nedohodli na materiáli, ktorý sa im predostrel, novú verziu by mali dostať v piatok podvečer. Remišová kritizovala fakt, že s materiálom sa oboznamovali ministri až priamo na rokovaní, odmietla aj niektoré návrhy v ňom obsiahnuté, napríklad podmieňovať pobyt 11-ročných detí vonku tým, že absolvujú testovanie s negatívnym výsledkom.

Krajčí: Epidemiologická situácia sa zlepšuje, ale len mierne

SÚVISIACE