Matovič svoje stanovisko k testovaniu nemení. Vláda ho dnes neodobrila
15 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nemení svoje stanovisko, ktoré sa týka formy a spôsobu plošného testovania. Povedal to po piatkovom rokovaní vlády s tým, že finálne rozhodnutie príde v sobotu (16. 1.)

Verí, že sobotňajšie rokovanie dospeje k spoločne akceptovanému riešeniu. Nechcel však povedať, či pre svoju myšlienku plošného testovania získal ministrov, neodpovedal priamo ani na otázku, či bude ochotný ustúpiť v prípade, že bude prevládať názor testovať len v pandémiou najpostihnutejších okresoch.

Priznal, že ak by bolo testovanie naozaj masívne a týkalo by sa celej krajiny, "máme testov len tak-tak", na prípadné ďalšie kolá bude potrebné testy dokúpiť. "Zajtra sa rozhodneme, kto to nakúpi," povedal smerom k sobotňajšiemu rokovaniu.

Samosprávam odkázal, aby sa poctivo na testovanie pripravovali. Naznačil, že spolu s rezortom vnútra pracujú na manuáli pre samosprávy, rovnako tak uistil, že štát bude ústretový k požiadavkám miest a obcí pri zabezpečení a organizácii testovania.

"Niekto sa správa hlúpo, ale vedci to určite nie sú," rypla si do premiéra jeho predchodkyňa Iveta Radičová
Negatívnou udalosťou týždňa podľa bývalej premiérky Ivety Radičovej je zistenie, že "všetci, ktorí nesúhlasia s premiérom, sú hlupáci, klamári a tancujú na hroboch." Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Verí, že fungovanie koalície nie je v súčasnosti reálne ohrozené, opakuje však želania, "aby si koaličný partner uvedomil, že toto nie je obdobie na naháňanie percent".

Vláda sa mala zaoberať návrhom plošného testovania na Slovensku, o ktorom premiér informoval už v pondelok (11. 1.). Proti jeho návrhu sa však postavila otvorene SaS, ktorá podporuje testovanie v najpostihnutejších okresoch a pravidelné testovanie vo firmách. Rovnako i strana Za ľudí sa prikláňa za podporu pravidelného testovania vo firmách, zdôrazňuje aj nevyhnutnosť kapacitne rozšíriť možnosti mobilných odberových miest.

Proti plošnému celoslovenskému testovaniu sú tiež odborníci, ktorí v súčasných poveternostných podmienkach a aj v súvislosti s prítomnosťou agresívnejšej britskej mutácie vírusu vidia v celoplošnom testovaní viac rizík ako benefitov.

Kollár: Po páde Radičovej vlády dve obdobia vládol Fico, teraz to hrozí znova
Konfliktná komunikácia medzi predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽANO) a jej podpredsedom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) destabilizuje vládnu koalíciu a podľa lídra Sme rodina a predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | tasr

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po rokovaní povedal, že sa v otázke testovania výrazne posunuli a že "sa blížia k rozumnému kompromisu". Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) verí "vo výsledok, v ktorom budú ministri jednotní", s dosiahnutím konsenzu ráta aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) oznámila, že sa na rokovaní nedohodli na materiáli, ktorý sa im predostrel, novú verziu by mali dostať v piatok podvečer. Remišová kritizovala fakt, že s materiálom sa oboznamovali ministri až priamo na rokovaní, odmietla aj niektoré návrhy v ňom obsiahnuté, napríklad podmieňovať pobyt 11-ročných detí vonku tým, že absolvujú testovanie s negatívnym výsledkom.

Krajčí: Epidemiologická situácia sa zlepšuje, ale len mierne
Situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa na Slovensku mierne zlepšuje, no denne stále ochoreniu COVID-19 podľahne asi 90 ľudí. Pozitivita PCR testov a aj antigénových testov poklesla. Reprodukčné číslo je na úrovni 1. Hospitalizácie... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | tasr