Alojz Hlina žiada koniec Igora Matoviča na pozícii predsedu vlády
15 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Hoci v politike začínali v podstate spolu, Alojz Hlina je dnes v pozícii úhlavného odporcu Igora Matoviča. Zažil s ním veľa a tvrdí, že dominujú tie negatívne skúsenosti.


"K demokracii patria aj protesty a zhromaždenia, len my sme v režime, v akom sme a treba to rešpektovať. " Pripomína Alojz Hlina v rozhovore pre slovensko.hnonline.sk.

"Vyrástol taký les z približne 300 vianočných stromčekov v tvare "Demisia Matoviča" a symbolika je v tom, že to vyrástlo naozaj až príliš rýchlo. Naše protesty sú symbolické a virtuálne a chceme v tom pokračovať až dovtedy, kým nebude možné robiť reálne." opisuje bývalý predseda KDH, ktoré takmer doviedol do parlamentu formu symbolického protestu proti Igorovi Matovičovi.

Dôvody pre opodstatnenosť odmietnutia spôsobu vykonávania politiky Igorom Matovičom vidí Alojz Hlina takto: "Zvykne sa hovoriť, že človek dorastie vo funkcii, ale ja mám pocit, že Igora Matoviča tá funkcia skôr ničí, ako mu pomáha rásť. Sme tiež svedkami procesov u Igora Matoviča, že vidíme tie jednotlivé polohy - high and low, vysoká poloha a potom tá nízka. On keď bol opozičný poslanec, tak v rámci nízkej periódy, ktorú mával, išiel domov stavať krb a nikto si to nevšimol. Ale teraz je už premiér, táto funkcia je veľmi dôležitá a to špeciálne u nás. My si nemôžeme dovoliť, aby mal takéto výkyvy."

Hlina pripomína, že z jeho pohľadu nie je nutná demisia celej vlády. "Riešením pre túto situáciu by bola demisia premiéra, nikto nehovorí o demisii celej vlády. Predčasné voľby nemusia byť, môže byť zmena vo vedení vlády a možno zistíme, že to bude fungovať." Dodáva, že "táto vláda má veľkú šancu veľa vecí zmeniť k dobrému, ale zmena na poste premiéra je nevyhnutná. Igor Matovič funkciu nezvláda. My potrebujeme, aby sa Slovensku darilo, ale to sa nebude diať, pokiaľ on bude na čele."

Matovičov kritik spomína aj politologický paradox: "U nás vyhrala strana, ktorá mala štyroch členov, teraz má možno 40. Podľa mňa je to hazard s krajinou aj s demokraciou. Napriek tomu verím, že by v OĽaNO niekoho namiesto Matoviča vedeli nájsť, veď to bola najlepšia kandidátka s veľkým množstvom osobností. Teda tak to aspoň bolo prezentované Matovičom."

"Kebyže je vláda vyváženejšia a aj hlas tretieho a štvrtého je o niečo silnejší, bolo by to lepšie pre Slovensko. Napriek tomu je asi lepšie, aby to zostalo v súčasnom zložení, lebo keby sa to zúži o jednu stranu, by mohlo hroziť, že sa zase budú nakupovať poslanci ako v minulosti. Takže pre stabilitu by bolo dobré, ak by sa súčasné štyri subjekty v koalícii udržali." Myslí si a preferuje takú možnosť Alojz Hlina.

Hlina: Radšej počúvam ľudí, ako Truban a Beblavý, než Matoviča s Kollárom
Alojz Hlina usporiadal na svojom facebooku virtuálny protest. Z 300 kusov vianočných stromčekov vytvoril nápis DEMISIA MATOVIČ a video umiestnil na sociálnej sieti. ️"Matovič svoju pozíciu nezvláda, v zásade som bol prvý, kto jasne... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Michal Filek


"Igor Matovič musí mať vždy nepriateľa. Musí mať vedľa seba vždy boxovací mech, otázka je, kto mu ho bude robiť. Obdivujem Sulíkovu výdrž, že to zvláda. Asi je naozaj hnaný vedomým zodpovednosti. Hovorí Hlina o SaS a jej predsedovi, ktorá napokon zrodila aj OĽaNO a jeho lídra.

Spor Matovič - Sulík si Hlina vysvetľuje takto: "Je to osobné a súvisí to s niekoho povahovými vlastnosťami. To je ako keď sa mladí ľudia berú a žena si naivne myslí, že chlap sa zmení. Ak si niekto myslel, že Igor Matovič sa v niečom zmení, tak sa mýlil. Ďalšia vec je, že Igor Matovič neznesie, že niekomu preferencie rastú a niekomu klesajú, to len tak nenechá.

"On je nahrávač." Poukazuje Alojz Hlina na jednu z Matovičových charakterových čŕt. "Vie, že nemôže pozverejňovať všetko, čo si ponahrával, lebo by bol smiešny, ale jeho vnútorná chuť zverejňovať veci sa preukázala. Ja nepovažujem za korektné a a súčasť demokracie, že sa zverejňuje nahrávka z rokovania vlády. To sa ťažko potom prijímajú na vláde rozhodnutia s vedomím, že vás možno nahrávajú. Aj keď sa varí guláš, tak to najprv nevyzerá bohvieako, ale až keď je hotový, tak vyzerá dobre, je chutný. Keď budete účelovo vyťahovať útržky z procesu tvorby, tak to môže mať veľmi zlé dôsledky. Igor Matovič sa nezmenil, stále je to ten Igor Matovič, ktorý musí udrieť aj keď nemusí, ktorý si nahrá, aj keď netreba."

Hlina o Matovičovom testovaní: "Dajme pozor! Jeden zrútený človek nás berie na divokú jazdu"
"A Vy tomu rozumiete? V susednom Rakúsku odstupuje z vlády ministerka za to, že odpísala časť svojej diplomovky. U nás je podľa premiéra v jeho vláde masový vrah (4300 obetí). Minister, ktorý pripravil ľudí tejto krajiny o miliardu.... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


"Naša krajina má problémy. Deti nechodia do školy a vyzerá to tak, že ešte dlho nebudú. To je vážna vec. A my sa tu zaťažujeme záležitosťami, ktoré môžu dokonca slúžiť na odklonenie pozornosti. Tu sa úplne zabudlo na gastro, kto si dnes už spomenie na nejaké reštaurácie? Ale tam robia státisíce ľudí. Zatvorený je napríklad aj cestovný ruch. Jasné, že nie iba na Slovensku, ale ja sa obávam, že mi v Európe vyhráme negatívnu hitparádu toho, kde najdlhšie nechodili deti do školy a kde boli najdlhšie zatvorené gastro a cestovný ruch. Možno si toto Matovič uvedomuje a hľadá vinníka, na ktorého to zvalí." Uvažuje Alojz Hlina v rozhovore pre portál slovensko.hnonline.sk.

On nepozerá napravo ani naľavo, to je jedno. Len potom sa stráca význam slov. Ľudia si nakoniec povedia: Nevadí, veď on je taký. Ale na čo všetko si ešte chceme zvyknúť? My si zvykáme na to, že predseda parlamentu je zhýralý človek a ideme si zvykať, že máme premiéra, ktorý každému vynadá do idiotov a nič sa nedeje. Veď on je taký. Čo potom chceme od generácie, ktorá príde po nás a ktorá sa už mesiace poriadne neučí? Jednou z úloh politikov by malo byť aspoň chcieť to trochu kultivovať.

Hlina: z Mikasa urobili blbca, ktorý udeľuje výnimky
10 | 01 | 2021 | sefredaktor


Myslíte si, že nebyť koronakrízy, videli by sme teraz iného Matoviča?
Nie. Stále by bol taký istý. Možno by to trochu lepšie maskoval, lebo kríza tie procesy zrýchľuje. Ale čo je preňho dobré, v pandémii má vyhovorku na všetko. To bude teraz magické slovo. Keby jej nebolo, tak by sa neschopnosť riadiť krajinu objavila v iných sférach, ktoré si teraz nikto nevšíma.

Zaujímavými slovami vysvetľuje Alojz hlina svoju kritiku voči matovičovi: "Mne by Matovič bol úplne ukradnutý, kritický som preto, že on je premiér a moje deti nechodia do školy a už štvrtý mesiac máme zatvorené (Alojz Hlina už dlhé roky podniká v gastronómii, pozn red.). A to on rozhoduje o tom, ako bude v tejto krajine. Keby rozhodoval len o tom, ako bude v jeho firme, je mi to jedno. Preto som a budem k nemu kritický."

A ešte na záver - Hlina a jeho budúcnosť v politike - "môj problém je v tom, že som bývalým predsedom KDH. Môžem spraviť nejakú aktivitu, ale je problém pre verejnosť aj novinárov to zarámcovať, že kto je to. S týmto sa borím. Ale robíme diskusnú platformu s názvom Umiernení, v rámci ktorej by som chcel vyvíjať aktivity. Komentovať a kritizovať politické dianie, ale hlavne prinášať riešenia. Jeden z nás povedal, že nazvime to CDU. Ja si myslím, že CDU by na Slovensku pomohlo."

"Matovič s jeho svedkami si urobili z celoplošného nedobrovoľného testovania zlaté teľa", tvrdí Hlina
Hlina porovnal lockdown a testovanie s Rakúskom. „Aj bez testu môžete ísť do práce a na nevyhnutné nákupy. Matovič s jeho svedkami si urobili z celoplošného nedobrovoľného testovania zlaté teľa“ Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič