Koaličný poslanec Kollár odkazuje Matovičovi: Neurážajte starostov a primátorov
14 | 01 | 2021 I editor01hd
Koaličný poslanec a primátor Hlohovca Miroslav Kollár (Za ľudí) sa ostro ohradil proti výrokom premiéra Igora Matoviča o trestaní starostov a primátorov v súvislosti s celoplošným očkovaním, informuje TASR.

Poslanec považuje za absurdné čo i len uvažovať o trestaní starostov a primátorov a robiť z nich pomaly vinníkov aktuálneho stavu pandémie koronavírusu na Slovensku. Kollár tak reaguje na zverejnenú zvukovú nahrávku z pondelkového rokovania vlády.

"Nebyť mojich kolegov starostov a primátorov a našich kolegýň, nebolo by žiadne plošné testovanie ani v prvom kole. Všetci sme si išli nohy, ruky polámať, aby sme to napriek organizačnému a informačnému chaosu, ktorý okolo toho vládol, zvládli tak, aby sme neohrozili našich občanov a malo to nejaký zmysel," vyhlásil Kollár.

 

Nemocnice avizujú, že personálne nezvládnu celoplošné testovanie
Celoplošné testovanie bude zrejme problémom pre mnohé nemocnice. Väčšina zdravotníckych zariadení zápasí s nedostatkom personálu. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


 

Premiér Matovič povedal, že plánované celoplošné testovanie ľudí na ochorenie Covid-19 by malo byť na pleciach samospráv a starostovia i primátori musia ukázať, že im záleží na ľuďoch. "Som za to, aby sme im to dali príkazom a zmeňme zákon, aby v takejto situácii, keď ide o ochranu života a zdravia, museli vykonávať pokyny armády alebo ministerstva zdravotníctva," vyslovil sa premiér.

Kollár tvrdí, že slová predsedu vlády svedčia o nepochopení postavenia a úloh samosprávy, jej legitimity a hlavne úlohy, ktorú zohrala v doterajšom zvládaní pandémie. Matovičovi odporúča, aby dal pokoj primátorom a starostom, pretože tí vedia, čo majú robiť. Kollár tiež premiéra vyzval, aby prestal urážať odborníkov, ktorí majú relevantný a odborne podložený názor na to, ako je možné limitovať obete pandémie.

"Nebyť úsilia ich všetkých, ktorí mesiace sanujú 'mismanažment' pandémie z centrálnej úrovne, boli by jej dôsledky v našej krajine ešte fatálnejšie," uviedol Kollár.

 

Chaos pokračuje: Vláda na poslednú chvíľu zrušila rokovanie o celoplošnom testovaní
14 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová