Zákaz Trumpa je prvý krok k vláde nadnárodných IT gigantov (Michail Melnikov)
13 | 01 | 2021 I sefredaktor
Ak sa spolumajiteľ impéria Facebook Mark Zuckerberg zrazu rozhodne stať kongresmanom alebo priamo prezidentom, bude mať k dispozícii najsilnejší propagandistický stroj v histórii. „Otázkou nie je, či Zuckerberg, Page, Cook a Gates ovládnu Ameriku. Otázka je, či to urobia otvorene alebo zo zákulisia,“ tvrdí Michail Melnikov na Ecology.md.

V americkom virtuálnom priestore sa rozpútala predtým nemysliteľná vojna. Pod zámienkou ochrany demokracie totiž IT korporácie dôsledne prerušili „dávky kyslíka“ súčasnému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho podporovateľom.

Všetko sa to začalo zrušením Trumpovho účtu na Twitteri. Následne sa prestala obnovovať i stránka charizmatického politika na Facebooku. Potom už nasledovala lavína. Internetový obchod Shopify zablokoval všetky účty Donalda Trumpa, ktoré fungovali prostredníctvom tejto služby.

Doposiaľ prevádzkovatelia blokovali len stránky s otvorene kriminálnym obsahom. Ako nelicencovaný obchod so zbraňami či predaj tvrdých drog. Teraz i PayPal zablokoval všetky finančné zbierky pre Trumpa a jeho podporovateľov. A napokon Twitter, Snapchat, Reddit, Twitch, Facebook, Youtube a Instagram zablokovali účty nielen Trumpovi, ale aj mnohým jeho podporovateľom.

„Presne ako uviedol Klaus Schwab. Ide o zámer nadnárodných spoločností prevziať moc. Blokovanie stále úradujúceho prezidenta USA je názornou ilustráciou. Korporácie drzo preberajú nástroje riadenia od zvolenej moci,“ napísal poradca ruského ministerstva obrany na Twitteri Andrej Iľnický.

Trump a jeho tím v tejto vojne jednoducho momentálne nemajú svoje vlastné zbrane.

Republikáni a ich sympatizanti teraz využívajú sociálnu sieť Parler. Tá ale nevyžaduje na registráciu e-mail a telefónne číslo. Používateľom tak dáva lákavú možnosť anonymity. Ilúzia beztrestnosti ale môže viesť k agresii.

Na druhej strane nemožno schváliť ani otvorené represie orgánov rôznych krajín aj pre úplne neškodné vyjadrenia. Ukázalo sa napríklad, že pre Rusa, ktorý nesúhlasí s vládou, je Facebook o niečo bezpečnejší. A pre Američana naopak VK. Masívny príliv používateľov z WhatsApp vlastneného Facebookom do Telegramu je teda pochopiteľný.

Hovoríte Trumpovou rečou?

Keď sa ukázalo, že sa republikáni aktivizujú v sieti Parler, okamžite zasiahli mobilné platformy. Aplikácia GooglePlay ju zablokovala bez dlhých rečí. Apple dal sieti 24 hodín. Po nesplnení podmienok Parler tiež odstránil. Zaujímavosťou je, že sa tak neodvážili urobiť v AppGallery spoločnosti Huawei. Tá predpokladá zlepšenie vzťahov s USA.

Sme tak svedkami tvrdej ukážky sily. Niektoré opatrenia proti svojvôli IT gigantov pochádzajú iba zo zahraničia. Čínske úrady zakázali svojim spoločnostiam a občanom dodržiavať „neoprávnené“ zahraničné zákony a opatrenia. Škoda, že to neplatí pre americké protiruské sankcie.

Môžu ozaj všetko?

Čo bude nasledovať? Presun od skrytej moci k otvorenej? Čo ak hlavným akcionárom Google a Microsoft prestane stačiť len ťahať nitky zo zákulisia?

Spolumajiteľ impéria Facebook Mark Zuckerberg už zrejme má ďalšie chúťky. Vedie verejný život. Pravidelne sa stretáva s fanúšikmi počas svojich mnohých ciest po USA a svete. Robí politické vyhlásenia. Ak sa zrazu rozhodne stať kongresmanom alebo prezidentom, bude mať po ruke najsilnejší propagandistický stroj v histórii.

Teraz tento stroj prechádza ostrými skúškami. Práve zostrelili „chromú kačicu“. Tak totiž v USA nazývajú prezidentov končiacich funkčné obdobie.

Je zaujímavé, že všetky naoko konkurenčné IT spoločnosti sa tak rýchlo a rázne spojili v túžbe zabrániť druhému funkčnému obdobiu Trumpa. Nezastal sa ho ani jeden významný hráč na trhu.

Áno, Trump pretvoril predtým zavedený systém v súlade so svojimi predstavami o spravodlivosti. A to dráždi tých, ktorým vyhovoval predchádzajúci režim. Ale metódy obnovenia tohto režimu sa ukázali ako úplne neprijateľné.

Ruský cár Alexander I. kedysi povedal: „Počas mojej vlády bude všetko také, ako za čias mojej babky“. Biden tak vzhľadom na svoj vekový rozdiel s Obamom môže ironicky povedať: „Počas môjho úradu bude všetko tak, ako za čias môjho vnuka“.

Biden tak možno bude prvým prezidentom v USA, ktorý nebude rozhodovať vôbec o ničom. Skutoční vládcovia názorov vyšli z tieňa. Túto skutočnosť nemožno podceňovať. Podcenenie zdvorilých mladých ľudí s notebookmi v podpazuší môže vyjsť draho hociktorú krajinu. Z príkladu USA by sa mal svet poučiť.