Ruská Severná flotila prezbrojuje ponorky na nosiče najúčinnejších raketových systémov
13 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Veľmi rýchla modernizácia a prezbrojenie - ruská Severná flotila krátkodobo stiahne ponorku z činnej služby a za relatívne rýchly čas ju vracia do služby od základu zmodernizovanú a prezbrojenú. V týchto dňoch sa tak stalo s dvomi plavidlami z Projektu 971.


Menej náročné technologické zmeny prebiehajú na ponorkách aj počas ich služby priamo v severných moriach. A neprezbrojujú sa iba "staré" kusy. napríklad modernizovaná jadrová ponorka Project 971 Leopard, ktorá bola uvedená do činnej služby koncom decembra 2020 v Severodvinsku, sa po krátkej prestávke už v druhej polovici tohto roka vráti do služieb 24. divízie Severnej flotily. Zaznamenal to web topwar.ru.

Na Leopardovi sa momentálne dokončuje modernizácia už na vode. Po dokončení všetkých prác prejde cyklom požadovaných skúšok a v druhej polovici roku 2021 sa vráti späť do Severnej flotily.

25. decembra bola jadrová ponorka stiahnutá do lodenice Strediska na opravu lodí Zvezdočka. Po dokončení prác na móle podniku išla hneď na testy, ktoré môžu trvať až šesť mesiacov, a to je druhá polovica roku 2021, po ktorej bude ponorka prevedená do flotily.

Najrýchlejšia ruská ponorka sa vracia
Vo chvíli, keď sa Lyra, najrýchlejšia ruská útočná ponorka na svete s najhlbším ponorom a s titanovým trupom, objavila, spôsobila v Pentagone paniku . Vo vode zrýchľovala ako cestný automobil na asfalte. Technické parametre najmodernejších... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


V súčasnosti ponorka vykonala výmenu elektronických zbraní, riadiacich systémov, komunikácií, navigácie, hydroakustiky a systému BIUS. Ponorka dostala nové zbrane (KR „Caliber“), znížil sa aj akustický podpis.

Druhou ponorkou Projektu 971 (Ščuka-B), ktorá sa vráti do Severnej flotily, konkrétne viacúčelová jadrová ponorka Volk, ktorá tiež prechádza opravami a modernizáciou na Zvezdočke. Presun ponorky je naplánovaný na rok 2023.

Jadrová ponorka Volk sa vráti k námorníctvu v roku 2023, keď po modernizácii získa nové úderné schopnosti spojené s používaním riadených striel Kalibr.

Plány na modernizáciu jadrovej ponorky Volk neboli zverejnené, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa na nich bude pracovať podobne ako na podobnom type jadrovej ponorky Leopard.

Viacúčelové jadrové ponorky „Volk“ a „Leopard“ sú súčasťou 24. „divízie zvierat“ severnej flotily námorníctva. Okrem nich do divízie patria aj ponorky „Tiger“, „Vepr“, „Panter“, „Gepard“.

Ruská ponorka Vladimir Monomach prvýkrát odpálila medzikontinentálne balistické rakety Bulava (VIDEO)
Jedna z najmodernejších ruských ponoriek triedy Borej, Vladimir Monomach, v rámci nedávneho vojenského výcviku vôbec prvýkrát vyskúšala salvu štyroch medzikontinentálnych balistických rakiet, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár