Blanár: Tvárili sa, že ide o strategické výnimky, ale išlo o papalášske výhody
13 | 01 | 2021 I Petra Demková

"Tvárili sa, že sú to strategické výnimky, ale napokon sa ukázalo, že šlo len o súkromné potreby, s akými sa boria na Slovensku desaťtisíce ľudí a tie takú možnosť nemali. Je to prejav papalášizmu a elitárstva," píše na sociálnej sieti poslanec Smeru Juraj Blanár.


„Tak sme sa s odstupom času dozvedeli, že Úrad verejného zdravotníctva udelil 8 886 individuálnych výnimiek na základe žiadosti členov vlády SR. A zistili sme, že výnimky neboli len pracovné, ale aj súkromné či rodinné. ÚVZ udelil individuálnu výnimku okrem iných členov vlády, aj podpredsedovi vlády Š. Holému,“ rekapituluje poslanec.

Bývalý župan si myslí, že výnimky sa zneužívajú. „Tvárili sa, že sú to strategické výnimky potrebné pre štát na riešenie národohospodárskych problémov a v boji proti šíreniu Covid-19. Ale na súkromné rodinné účely, s akými sa na Slovensku potýkali desaťtisíce ľudí a tí tú možnosť nemali, to je akým prejavom? Prejavom papalášizmu? Elitárstva? Ignorovania opatrení? A to nehovorím o tých, ktorí ani nemohli navštíviť svojich blízkych v nemocniciach a naposledy sa s nimi rozlúčiť, lebo nemali výnimku. Zatĺkal to azda preto, lebo vedel, že mnohí ľudia by takúto výnimku tiež potrebovali, ale sa k nej nikdy nemohli dostať?“ pýta Blanár.

Korčok sa ohradil voči Blanárovi a alternatívnym webom. Chmelár mu to ale vytmavil obratom
Korčok adresoval odkaz Blanárovi a dezinformačnej scéne vo veci Venezuely. Chmelár mu vzápätí pripomenul pôsobenie za bývalej vlády Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


Blanárovi sa nepozdáva vysvetľovanie Holého výnimiek. „Keď sa premiéra Matoviča novinári pýtali, že prečo Š. Holý nepreukázal svoj test po návrate z Británie, tak tvrdil, že nevie o tom nič a výsledky toho testu si majú pýtať priamo od neho. Neskôr hovoril, že sa o tom so Š. Holým rozprával a na základe toho v sobotu v rozhlase už tvrdil, že podpredseda vlády mal výnimku a využil ju iba raz. Aj v nedeľnej diskusii predseda strany Sme rodina Boris Kollár nevedel poriadne vysvetliť počínanie Š. Holého a opakoval, že to využil iba jeden krát. Tak premiér nevie o členoch svojej vlády, že majú výnimku? A rovnako takéto informácie údajne nemá ani predseda strany, ktorá nominovala Š. Holého? Ale večer sme sa už dozvedeli, že Š. Holý dokonca mal až 5 výnimiek, z ktorých využil štyri. Otázne je, že prečo, keď vedel o týchto výnimkách, tak celé dni mlčal a zatĺkal to, “ upozorňuje Blanár.

Vláda má podľa Blanára papalášske maniere. „Aký je medzi nimi rozdiel? Jednoducho taký, že prvá skupina si robí, čo chce, pretože môže a nepozerá na to, ako môžu začať ľudia negatívne vnímať ich papalášske kroky. A druhá skupina zodpovedne dodržiava opatrenia práve tých, ktorí sa to snažia porušovať. A ako to už býva pri tejto koalícii, keď sa prevalia takéto prešľapy, chcú tieto pravidlá údajne okamžite prehodnocovať. Úrad verejného zdravotníctva chce otvoriť tému udelenia výnimiek na najbližšom krízovom štábe a ja to viac ako vítam, pretože nemôže platiť pravidlo rovní a rovnejší. Ani v rámci výnimiek. Ako môže získavať dôveru vláda pre protipandemické opatrenia, keď si sama pre seba vymýšľa vlastné pravidlá a výnimky?“ uzatvára Blanár.

Blanár kritizuje koalíciu za chaos a urážky. Laurenčík: ĽSNS chce zaujať vulgarizmami
Poslanec Národnej rady (NR) SR nie je zamestnancom parlamentu, ale je to "vyslanec" voličov, preto je na ňom, ako sa bude správať a ako bude vystupovať. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr