Haščákovi právni zástupcovia podávajú trestné oznámenia
13 | 01 | 2021 I sefredaktor
Právni zástupcovia spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka  plánujú v najbližšej dobe podať trestné oznámenie a viacero podnetov na Úrad inšpekčnej služby. Dôvodom má byť nezákonný únik informácií z vyšetrovacieho, prípadne ďalších spisov, ale aj zneužívanie právomoci verejného činiteľa a ohováranie. TASR o tom informoval advokát Martin Škubla.

Trestné oznámenie, prípadne ďalšie podania majú byť podané predovšetkým voči vyšetrovateľke Martine Babacsovej, a to na základe článkov publikovaný na niektorých webových portáloch. "Ako právni zástupcovia sa chceme zásadne ohradiť voči tvrdeniam, ktoré majú popisovať naše údajné správanie počas vykonávania prehliadky v priestoroch Digital Parku II dňa 1. decembra 2020," konštatuje Škubla.

Medializované tvrdenia sú podľa nich hrubo manipulatívne, zavádzajúce a lživé. Má ísť o hrubé skreslenie skutočnosti a lživé obvinenie právnych zástupcov. Konanie zo strany vyšetrovateľky preto považujú za neakceptovateľné. "Potvrdzuje naše tvrdenia o neštandardnosti a nezákonnosti jej konania v uvedenej trestnej veci, ktorá sa týka nášho klienta," poznamenal Škubla.

Ak sa podľa právnych zástupcov potvrdí, že vyšetrovateľka podala voči ich správaniu podnet na Slovenskú advokátsku komoru (SAK), sú pripravení poskytnúť SAK stanovisko a vysvetlenie k celej veci. V tejto súvislosti však zdôrazňujú, že médiá pracujú s podnetom, ktorého obsah nemajú právni zástupcovia Jaroslava H. k dispozícii. Podľa nich sa zdá, že im bol poskytnutý skôr, ako bol doručený SAK. Spolu s praktikami policajných orgánov v súvislosti s decembrovou prehliadkou v Digital Parku, kde sídli Penta, to podľa nich potvrdzuje zaujatosť orgánov prípravného konania v tejto veci.

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Haščáka obvinil policajný vyšetrovateľ z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Haščák obvinenia odmieta. Stíhaný bol najprv väzobne, v januári tohto roka ho Najvyšší súd SR prepustil z väzby na slobodu.