Advokáti žiadajú diskusiu o kolúznej väzbe a úlohe kajúcnikov
13 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Advokáti nie sú spokojní s podmienkami obvinených, ktorí boli vzatí do kolúznej väzby. Poukazujú aj na problematický inštitút kajúcnika, informuje TA SR.

Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) žiada otvorenie celospoločenskej diskusie o inštitúte kolúznej väzby a jej paralelnej aplikácii s inštitútom kajúcnika. Advokáti požiadali o stretnutie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Informoval jeden z iniciátorov IAPŠ Matej Marhavý. Generálny prokurátor zatiaľ na žiadosť IAPŠ neodpovedal.


Iniciatíva považuje za vážny problém slovenského justičného systému okolnosť, že podmienky obvinených osôb v kolúznej väzbe sú horšie ako podmienky právoplatne odsúdených vo výkone trestu zaradených do maximálneho stupňa stráženia. „IAPŠ chápe, že takéto zmeny nemôžu byť pripravené za zatvorenými dverami, ale je nutné, aby sa o danom probléme otvorila celospoločenská diskusia,“ dodal Marhavý.

Advokáti zverejnili manifest, v ktorom okrem iného apelujú na generálneho prokurátora, aby v rámci trestného konania nastolil a striktne dohliadal na zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní. Zároveň vyzývajú širokú verejnosť, aby nerezignovala na spravodlivosť v justícii. Manifest podľa IAPŠ doteraz podporilo 92 advokátov.