Vyzerá to tak, že vláda má svoje zoznamy "vyvolených", šíri sa internetom
12 | 01 | 2021 I Gabriel Matta

Mediálny ťah, či bežná záležitosť prominentného očkovania a zoznamy vyvolených? Taraba a Drucker reagujú


Podľa informácií nezaradeného poslanca Národnej rady SR Tomáša Tarabu za prednostným očkovaním Dominiky Cibulkovej proti ochoreniu Covid-19 mohla byť pozitívna mediálna kampaň. Uviedol to v nedeľu (10.1.) na sociálnej sieti

Taraba neverí, že by táto vláda mohla byť až tak „papalášska“. Preto sa domnieva, že tieto uprednostnenie má niečo spoločné s proočkovacou mediálnou kampaňou, ktorej cieľom je spopularizovať vakcínu a očkovanie proti Covidu – 19 všeobecne.

„Už teraz sa tešíme na ďalšie fotografie Cibulkovej z výťahu s novou kabelkou a s kožuchom, kde nám vysvetlí, ako sa jej po očkovaní zjednodušil život,“ úsmevne nadhodil Taraba.

Doktor Lipták: Úrad verejného zdravotníctva eviduje nula chorých na Covid-19
Úrad verejného zdravotníctva eviduje od 47. týždňa roku 2020 nula chorých na covid-19, upozorňuje v statuse na sociálnej sieti známy lekár Peter Lipták. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Jeho domnienky potvrdil aj premiér Igor Matovič, podľa ktorého táto kauza aspoň spopularizovala očkovanie. „Tak celkom sme sa trafili, že zaváňa to celé marketingom, aby nám ukázali, akí sme nevďační, ak nechceme niečo, kvôli čomu sa samotná Cibulková predbieha,“ uviedol so žartom na záver Tomáš Taraba.
Stanovisko premiéra Matoviča

Podľa premiéra Igora Matoviča je potrebné o očkovaní presvedčiť čo najviac ľudí. Mediálna kampaň je podľa neho vhodnou formou, a Dominika Cibulková by bola na to „ako stvorená“. „… bohužiaľ nevydalo. Spôsob, ako k jej očkovaniu prišlo … je zbytočné zlyhanie (aj) pracovníka očkovacieho centra a hlavne zbytočne nevyužitá príležitosť„.

Preto bude žiadať od Ministerstva zdravotníctva presné poradovníky, aby k takýmto zlyhaniam už nedochádzalo.

Pfizer varuje pred vlastnou COVID-19 vakcínou
20 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Mediálna kampaň je dobrá vec, ale „robiť to tajne, nie je fér, urobiť to verejne, je propagácia dobrej veci. Robme dobré veci“, vyzýva na záver premiér Matovič.
Drucker: Mimo poradia boli zaočkovaní mnohí úradníci

S novou informáciou prišiel predseda strany Dobrá voľba a exminister zdravotníctva Tomáš Drucker. Podľa jeho informácií Dominika Cibulková nebola jedinou prominentnou osobou, ktorá sa dostala k vakcinácii ešte pred pracovníkmi v prvej línii.

„Mám informáciu, že mimo poradia boli zaočkovaní mnohí ľudia z ministerstva zdravotníctva a iných rezortov a úradov. Vytvorili si zoznamy vyvolených„. Verejne na sociálnej sieti preto vyzýva ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby zverejnil zoznamy mená uprednostnených ľudí a za toto prednostné očkovanie vyvodil zodpovednosť.

„Ukazuje sa, že to bola bežná prax vo viacerých nemocniciach a predbehli sa mnohí,“ dodal.

Zároveň netrpezlivo čaká na reakciu premiéra Matoviča. „Vláda je totiž vzorom papalášstva, obhajovania nehoráznych výnimiek a nedodržiavania pravidiel, ktoré zaviedol premiér a jeho ľudia.“

Čo predpovedali Simpsonovci na rok 2021? Nevyzerá to veru dobre
Legendárne predpovede budúcnosti v seriáli Simpsonovci sú verejnosti dobre známe, predpovedali, že Trump bude prezident, svetovú pandémiu, či vystúpenie Lady Gaga na Superbowl. Preto sú mnohí zvedaví, čo sa v seriáli spomínalo v súvislosti s rokom... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Petra Demková


„Smejete sa drzo ľuďom do tváre a tvárite sa ako moralisti. Realita je taká, že ste obyčajní pokrytci, ktorí v porušovaní pravidiel idú tým najhorším príkladom“, dodáva na záver exminister zdravotníctva Tomáš Drucker.
Ministerstvo zdravotníctva reaguje

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová zdôraznila, že ministerstvo zdravotníctva opakovane vyzýva všetky nemocnice, ktorým boli zabezpečené vakcíny proti ochoreniu COVID-19, aby dodržiavali určené postupy a pravidlá očkovania.

Nemocnice podľa jej slov dostali niekoľko dokumentov, v ktorých je jasne definovaný nielen postup pri evidencii, skladovaní a podávaní vakcín, ale sa aj presnejšie stanovuje okruh osôb, ktoré majú byť v tejto fáze očkované ako prvé. MZ SR bude s nemocnicami preverovať, či nedošlo alebo nedochádza k ďalším porušeniam postupov a pravidiel očkovania. Ak zistí pochybenia, bude žiadať vyvodenie zodpovednosti vrátane finančných sankcií pre manažment nemocnice.

MZ SR považuje porušovanie pravidiel za individuálne zlyhanie. Zároveň víta, že vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava rozhodlo, že pracovník, ktorý do oficiálnych zoznamov zdravotníkov doplnil osoby mimo poradia, už nebude pracovať vo vakcinačnom centre ani sa nijakým spôsobom nebude podieľať na vakcinácii.

Úctyhodný počet: Holý ukázal svoju výnimku z lockdownu, spolu ich bolo udelených takmer 9 tisíc!
11 | 01 | 2021 | sefredaktor


Rezort zdravotníctva rovnako víta, že sa Cibulková dodatočne vyjadrila, že chce pomôcť v osvetovej kampani. „V tejto chvíli je však najlepšou formou kampane dobrovoľná práca v nemocniciach alebo informácie o vážnosti ochorenia COVID-19 a dôležitosti očkovania,“ doplnila Eliášová s dôvetkom, že rezort teší záujem o očkovanie. Chápe tiež, že na vakcinačné centrá môže byť vyvíjaný tlak na obchádzanie pravidiel.

„Slovensko je však vo vážnej epidemickej situácii, máme vysoké čísla pozitívnych, chorých, hospitalizovaných, sú medzi nimi zdravotnícki pracovníci, ako aj hasiči, zamestnanci sieťových odvetví a podobne, ktorých výpadok by mohol vážne ohroziť chod štátu,“ doplnila.

MZ SR uviedlo, že verejne známe osobnosti, športovci či umelci, ktorí rezort oslovili, že sú ochotní sa už v tejto chvíli dať zaočkovať a pomôcť tak v komunikačnej kampani, boli požiadaní o trpezlivosť.

„Ak je motiváciou týchto osôb podporiť očkovanie u širokej verejnosti, môžu tak urobiť v tejto chvíli tak, že budú verejne deklarovať svoj záujem o očkovanie, ale až v čase, keď sa nám podarí zaočkovať pre chod zdravotníctva a štátu dôležité profesie či následne rizikové skupiny obyvateľstva,“ dodalo ministerstvo.

Nemocnice vyzvalo, aby rovnako pristupovali k požiadavkám o očkovanie mimo stanovenej postupnosti.

Média tvrdia, že nemocnice sú preplnené. Je to skutočne tak?
Aktuálna situácia v nemocniciach je prezentovaná ako alarmujúca. Lôžka sú preplnené a zdravotnícky personál vyčerpaný a siahajú až na dno svojich možností. Faktom je to, že ak by sa v nemocniciach „upratalo“, situácia by možno nevyzerala až tak... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Ivan Mihale