Mimovládka reaguje na Ficovu sťažnosť: Prepojenia vládnych politikov na jedného z víťazov sú okrajové
12 | 01 | 2021 I Michal Filek

Neziskovka Transparency International Slovensko zareagovala na svojom facebookovom profile na iniciatívu Roberta Fica, ktorý sa v Berlíne sťažoval na pôsobenie bratislavskej pobočky.  Strane smer TIS odkazuje: Odlišujem fakty od dojmov. 




"Strana Roberta Fica sa dnes opäť posťažovala na našu prácu, vraj pritakávame vláde pri štátnych nákupoch a nepatrične kritizujeme ich, či médiá pri kauze Lučanský," píšu v statuse.






Ako teda situáciu vidí TIS zo svojho pohľadu?






"Transparency vo svojom hodnotení politikov či úradníkov prísne rozlišuje fakty od dojmov. Len pred mesiacom sme prudko skritizovali vládny návrh novely verejného obstarávania. Ako jediní sme prepočítali jej negatívne dopady, zmobilizovali sme verejnosť a pomohli sme tomu, že polovica koalície dnes už návrh odmieta. Ako môže Smer-SD dnes tvrdiť, že Transparency "nekriticky vystupuje voči rozhodnutiam vlády vo verejnom obstarávaní"?" pýtajú sa.




Fico sa v Berlíne sťažuje na slovenskú pobočku Transparency International
Robert Fico podal v mníchovskej centrále neziskovky Transparency International sťažnosť na slovenskú pobočku organizácie Transparency International Slovensko. Tá vraj odsúhlasila netransparentný nákup 10 miliónov antigénových testov firmou... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Michal Filek/tasr





Pokiaľ ide o nákupy koronatestov, tie vraj TIS vyhodnotila ako neklientelistické, lebo žiadne fakty - podčiarkujeme, fakty - nesvedčia o protežovaní ktorejkoľvek firmy pri súťaži. "Prepojenia vládnych politikov na jedného z víťazov sú jednak okrajové, a jednak nepodstatné z pohľadu hodnotených kritérií, teda ceny a kvality testov."






Pokiaľ bude ktokoľvek, Smer-SD či iné strany, médiá alebo aktivisti ponúkať namiesto faktov konšpirácie, Transparency považuje za potrebné proti tomu verejne vystúpiť.




"Tak kontrola čistoty štátnych nákupov, ako aj dozor nad vykonávaním spravodlivosti voči obvineným (prípad Lučanský) musia byť vedené s úctou k faktom. Boli by sme radi, keby všetky politické strany dodržiavali, pri chvále či kritike, tento štandard," dokončila TIS vo svojom stanovisku.




Sulík vracia úder: Za nákup testov nesie zodpovednosť Matovič, ktorý ho osobne riadil
Za nákup antigénových testov RapiGen nesie zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva a premiér Igor Matovič (OĽANO), ktorý ho osobne riadil. Tvrdí to vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Zároveň víta, že nákup testov preverí aj... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | tasr