Sulík vracia úder: Za nákup testov nesie zodpovednosť Matovič, ktorý ho osobne riadil
12 | 01 | 2021 I tasr

Za nákup antigénových testov RapiGen nesie zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva a premiér Igor Matovič (OĽANO), ktorý ho osobne riadil. Tvrdí to vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Zároveň víta, že nákup testov preverí aj generálna prokuratúra. Predseda vlády v pondelok (11. 1.) opätovne skritizoval postup rezortu hospodárstva pri obstarávaní antigénových testov.


V októbri 2020 rozhodla o nákupe antigénových testov komisia, v ktorej väčšinu mali zástupcovia ministerstva zdravotníctva a Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, konkrétne piatich z deviatich. Všetci zástupcovia písomne súhlasili s nákupom testov RapiGen, priblížila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Málo kvalitné testy mohli byť podľa hovorkyne nakúpené pre zle napísané zadanie, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva. Matejková tvrdí, že preto trval Sulík na prísnejšom zadaní vrátane požadovaných validácií. Správne zadanie napísal rezort zdravotníctva "po 17 dňoch a na piaty pokus". "Dôvod, že zadanie muselo napísať ministerstvo zdravotníctva, bol ten, že priamo v uznesení vlády bola takáto podmienka. Len vďaka snahe Richarda Sulíka o presnejšie zadanie na nákup antigénových testov sa teda situácia nezopakovala," skonštatovala Matejková.

Ministerstvo zároveň pripomenulo, že k nákupu testov boli prizvaní aj zástupcovia mimovládnych organizácií Transparency International a Zastavme korupciu. Tí v postupe nenašli žiadne pochybenia. "Nechávam na posúdenie každého, kto a akou mierou je teda zodpovedný za aktuálnu situáciu na Slovensku," podotkol Sulík.

Hlina o Matovičovom testovaní: "Dajme pozor! Jeden zrútený človek nás berie na divokú jazdu"
"A Vy tomu rozumiete? V susednom Rakúsku odstupuje z vlády ministerka za to, že odpísala časť svojej diplomovky. U nás je podľa premiéra v jeho vláde masový vrah (4300 obetí). Minister, ktorý pripravil ľudí tejto krajiny o miliardu.... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Ivan Brožík