Študenti vyzvali Matoviča, aby sa vzdal magisterského titulu
11 | 01 | 2021 I sefredaktor
Igor Matovič by sa mal vzdať magisterského titulu, vyzýva ho na to Študentská rada vysokých škôl. Premiér podľa vyhlásenia rady po zverejnení jeho plagiátorskej kauzy povedal, že nemá najmenší problém sa titulu vzdať, keď to bude umožňovať zákon, pričom od 1. januára platí novela, podľa ktorej sa môže absolvent sám vzdať titulu. Informoval portál dennikn.sk.

„Študentská rada vysokých škôl listom požiadala Igora Matoviča, aby dodržal svoje slovo a titulu sa zákona o vysokých školách vzdal,“ uvádza rada v tlačovom vyhlásení. „K vyvodeniu politickej zodpovednosti v súvislosti so záverečnými prácami zatiaľ na Slovensku pri žiadnej z káuz neprišlo, preto žiadame aspoň vyvodenie osobnej akademickej zodpovednosti formou vzdania sa titulu.“

Oslovovať chcú aj ďalšie verejne činné problémy, ktoré majú pochybný titul. Matovič v roku 1998 získal titul Mgr. na Univerzite Komenského v Bratislave za plagiátorskú diplomovú prácu.

Rakúska ministerka práce a rodiny Christine Aschbacherová podala 9.januára demisiu po zverejnení podozrení z plagiátorstva, ktorého sa údajne dopustila pri písaní svojej diplomovej a dizertačnej práce.