Remišovej Za ľudí nepodporí Holého novelu verejného obstarávania 
11 | 01 | 2021 I sefredaktor
Strana Za ľudí nepodporí novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina). Najlepšie riešenie vidí v stiahnutí a prepracovaní novely, pretože k nej má zásadné pripomienky.  V rozhovore pre TASRto uviedla ministerka pre investície, informatizáciu a regionálny rozvoj Veronika Remišová (Za ľudí).

Novela podľa Remišovej  nedostatočne zaručuje transparentnosť a hospodárne nakladanie s verejnými financiami. Nepodporí ju ani SaS. Strana trvá na tom, že v aktuálnom znení je novela neakceptovateľná.

"Navrhovaná novela zákona je v takomto znení pre stranu Za ľudí neakceptovateľná. Aj s ohľadom na stanovisko generálnej prokuratúry žiadame, aby podpredseda vlády novelu stiahol a novela bola zásadne prepracovaná," hovorí Remišová.

Remišová súhlasí, že verejné obstarávanie treba zjednodušiť, pretože je neprehľadné, komplikované a vytvára priestor pre rôznych špekulantov s nekvalitnými službami. Upozornila však, že zjednodušenie nemôže ísť na úkor transparentnosti a férovej hospodárskej súťaže. "Novela nedostatočne zaručuje transparentnosť a hospodárne nakladanie s verejnými financiami, a to až do výšky 5,3 milióna eur," tvrdí vicepremiérka.
Ako problematické vníma i obmedzenie priestoru na aktívnu spoluprácu ÚVO a orgánov činných v trestnom konaní pri kontrole procesu verejného obstarávania. "K verejným prostriedkom a prostriedkom EÚ by sa v dôsledku navrhovanej úpravy mohli dostať aj dodávatelia, ktorí boli odsúdení za trestné činy súvisiace s machináciou vo verejnom obstarávaní," upozornila.

Novela podľa vicepremiéra a šéfa strany SaS Richarda Sulíka so sebou nesie viacero pochybností a predložili k nej svoje pripomienky. SaS považuje za dôležité, aby podlimitné zákazky neboli vyňaté zo zákona, ale išli v samostatnom režime pravidiel. Podobne ako Remišová hovorí o znižovaní hospodárskej súťaže a riziku, že súťaž môže byť korupčná a vopred dohodnutá. Strana požiadala Holého, aby predĺžil medzirezortné pripomienkové konanie k novele do konca januára.