F-35B už môže operovať na oceánoch aj bez lietadlovej lode
11 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

USS America LHA 6 je viacúčelové plavidlo. Slúži ako základňa pre vrtuľníky, zásobovacia loď, výsadková loď a najnovšie už aj ako lietadlový nosič. Stíhačka F-35B na nej úspešne odskúšala sériu štartov a pristátí.


Podľa obrázkov, ktoré zverejnilo americké námorníctvo 9. januára 2021, stíhacie lietadlá F-35B Lightning II pridelené k 31. námornej expedičnej jednotke uskutočnili letové operácie z "obojživelnej" útočnej lode USS America LHA 6. O prelomovej udalosti v histórii námorného letectva píše web navyrecognition.com.

USS America, vedúca loď skupiny America Amphibious Ready Group, spolu s 31. expedičnou jednotkou operuje v pôsobnosti 7. flotily USA s cieľom posilniť interoperabilitu so spojencami a partnermi a slúžiť ako sila rýchlej reakcie na obranu mieru a stability v indicko-tichomorskom regióne.

USS America LHA 6 je "obojživelná" útočná loď slúžiaca námorníctvu Spojených štátov. Tento typ lode nie je lietadlovou loďou, ale konštrukcia sa vyvinula z lietadlových lodí prestavaných na použitie ako vrtuľníkové lode. V americkom námorníctve je prvoradou úlohou obojživelných útočných lodí vytvárať zázemie pre vrtuľníky na podporu síl na pevnine. Niektoré sú však schopné vybavovať štarty a pristátia stíhacích lietadiel F-35B s variantom krátkeho vzletu a vertikálneho pristátia, vykonávajúcich leteckú podporu pre expedičné zbory na pobreží.

Izrael je „veľmi spokojný“ s americkým predajom lietadiel F-35 do Spojených arabských emirátov
Izraelský veľvyslanec v USA uviedol, že Izrael je „veľmi spokojný“ s tým, že Washington predal do Spojených arabských emirátov až 50 bojových lietadiel F-35 v rámci zbrojného obchodu v hodnote 23 miliárd dolárov, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


USS America je navrhnutá na obsluhu 12 vrtuľníkov VTOL MV-22B, šiestich útočných lietadiel STOVL F-35B, štyroch ťažkých dopravných vrtuľníkov CH-53K, siedmich útočných / úžitkových vrtuľníkov AH-1Z / UH-1Y a dvoch námorných vrtuľníkov MH-60S. Trieda America má zväčšenú hangárovú palubu, nové usporiadanie a rozšírenie zariadení na údržbu letectva, výrazné zvýšenie dostupného úložného priestoru pre diely a podporné vybavenie a zvýšenú kapacitu zásob leteckého paliva.

Pohonný systém USS America obsahuje dve lodné plynové turbíny, dva hriadele a dva pomocné pohonné motory s výkonom 5 000 hp (3 700 kW). Môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 22 uzlov (41 km / h; 25 mph). Má posádku 1 059 ľudí a môže vyloďovať až 1 687 mariňákov.

Variant F-35B s krátkym vzletom / vertikálnym pristátím je prvým nadzvukovým tajným lietadlom STOVL na svete. Je navrhnutý tak, aby operoval z malých základní a z lodí schopných operácií v blízkosti frontových bojových zón. Môže tiež vzlietnuť a konvenčne pristáť z dlhších dráh na hlavných základniach.

"Neviditeľné"stíhačky F-35 sú pre ruský raketový komplex Prometeus najjednoduchší cieľ (video)
Systém S - 500 zničí každý cieľ, blížiaci sa rýchlosťou až 20 Machov, bez ohľadu na technológiu stealth - neviditeľný. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Ivan Brožík