Izrael je „veľmi spokojný“ s americkým predajom lietadiel F-35 do Spojených arabských emirátov
08 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Izraelský veľvyslanec v USA uviedol, že Izrael je „veľmi spokojný“ s tým, že Washington predal do Spojených arabských emirátov až 50 bojových lietadiel F-35 v rámci zbrojného obchodu v hodnote 23 miliárd dolárov, informuje portál RT.


"To, kvôli čomu v noci nespím, nie je predaj lietadiel F-35 do Emirátov. Nespím kvôli predstave, že by sa niekto vrátil k jadrovej dohode s Iránom,” prehlásil Ron Dermer pre televíziu MSNBC. Dermer sa objavil po boku Yousefa Al Otaibu, vyslanca Spojených arabských emirátov v USA.

Na otázku ohľadom zbrojného obchodu so SAE, ktorý zahŕňa aj muníciu a drony Reaper, Dermer potvrdil, že má podporu izraelského predsedu vlády Benjamina Netanjahua, ministra obrany Bennyho Gantza a ďalších vysoko postavených úradníkov.

Teherán nebude opätovne rokovať o jadrovej dohode, uviedol hovorca ministerstva zahraničia
Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saeed Khatibzadeh odmietol akékoľvek rozhovory o opätovnom prerokovaní spoločnej jadrovej dohody po tom, čo nemecký minister zahraničia vyhlásil, že sú potrebné nové, prísnejšie podmienky, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Izraelská vláda bola predtým pri komentovaní dohody o zbrojení ostražitejšia vo svojom tóne, pričom v októbri uviedla, že „nebude proti“ predaju „špecifických zbraňových systémov“.

Kongres USA má tento týždeň hlasovať o štyroch samostatných právnych predpisoch, ktoré majú blokovať predaj zbraní, hoci šéfka Agentúry pre spoluprácu v obrannej bezpečnosti Heidi Grantová uviedla, že dohoda je „možná“ pred ďalšou prezidentskou inauguráciou 20. januára.

Irán má v pláne poslať do Venezuely najväčšiu flotilu ropných tankerov, aj napriek americkým sankciám
Irán pošle do Venezuely veľkú flotilu ropných tankerov, aby pomohli latinskoamerickému národu prežiť vážny nedostatok paliva, pričom obe krajiny teraz čelia americkým sankciám, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár