Blaha: Odstúpenie ministerky práce v Rakúsku je veľký výkričník pre slovenskú vládu aj slovenské média
10 | 01 | 2021 I sefredaktor





Rakúska ministerka práce práve odstúpila, pretože sa zistilo, že opisovala vo svojej dizertačnej práci. "Keby bola političkou na Slovensku, mohla byť pokojne ďalej predsedníčkou vlády, predsedníčkou parlamentu aj ministerkou školstva. U nás sa za plagiáty neodstupuje a Plgt. Matovič stojí na čele vlády," zdôrazňuje  opozičný poslanec Ľuboš Blaha SMER-SD v statuse na sociálnej sieti.




"Spomenul som si na diplomovú prácu Moniky Tódovej z Denníka N, ktorá dostala vysokoškolský titul za trápnu stredoškolskú esej, v ktorej použila tri odborné knihy a z nich len tri strany. Ale ak takto fungujú "prominentní" liberálni žurnalisti, tak prečo sa čudujeme, že nikomu nevadí, že na čele štátu sú na Slovensku plagiátori?" pýta sa opozičný poslanec.




Blaha v tejto súvislosti kritizuje neobjektívnosť a neprofesionálnosť slovenským médií. "Tlačová agentúra dnes vydala správu, že som sa stal najúspešnejším politikom na sociálnej sieti, ale že to je vraj preto, lebo šírim hoaxy,  hoci sú to úplne normálne politické interpretácie udalostí, ktoré sa naozaj stali. Schválne si rozoberme dva príklady, o ktoré sa správa opiera:





V spomínanej markizáckej relácii Na telo Andrej Kiska hovoril moderátorovi Michalovi Kovačičovi tieto slová: "Možno máte nejakú dokrútku". A hneď vzápätí Kovačič povedal: "Áno, pustime si to, pozrime si to". A v sekunde pustil dokrútku. Ako Kiska dopredu mohol vedieť, že Kovačič chce pustiť dokrútku? Možno si na to spomeniete. Ako politik som vtedy vyjadril presvedčenie, že obaja boli vopred dohodnutí. To, že to Kovačič popiera, je logické - veď by išlo o hrubé porušenie novinárskej práce. Ale predmetné konanie je mimoriadne podozrivé a ja na to ako politik mám právo upozorniť. Nie je to hoax, je to moja interpretácia politickej udalosti, ktorá sa reálne stala. Ak to tlačová agentúra označí za hoax, šíri hoax práve ona," podčiarkuje Blaha.






Blaha spomína aj prípad s osvietením Prezidentského paláca, ktorý svietil dúhovými farbami. "Keďže pani Čaputová je liberálna politička s vyhraneným postojom v LGBTI agende, predpokladal som, že je to zámer a chcela ním demonštrovať svoj "dúhový" politický postoj. Medzitým sa ale na sociálnych sieťach voči osvieteniu paláca v dúhových farbách strhol odpor a potom prezidentská kancelária reagovala, že to bola nehoda a že len skúšali svetlá. To však mohla byť zo strany prezidentskej kancelárie len komunikačná stratégia, ako zabrániť politickej kritike. Z mojej strany šlo o politickú interpretáciu toho, čo sa reálne stalo.



Slovenské médiá žijú v ilúzii, že ak niečo kritizujú, tak zákonite zvestujú pravdu," konštatuje poslanec.






"Odstúpenie ministerky práce v Rakúsku je veľký výkričník nielen pre slovenskú vládu na čele s Plgt. Matovičom, ale aj pre celú žurnalistickú obec na Slovensku. Sú sto rokov za opicami a musela im to ukázať až ministerka susednej krajiny," uzatvára Ľuboš Blaha.