Zosnulí na Covid často odchádzajú na večnosť nahí a hrozí aj nedostatok rakiev
09 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

V najbližších dňoch nemusí byť dostatok rakiev, výrobcovia sú tiež na hrane, upozorňuje predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. Pre obavy z nakazenia niektorí zamestnanci pohrebných služieb zosnulých pred pohrebom či kremáciou neobliekajú.


Na Slovensku budú zrejme pribúdať ďalšie chladiace prívesy pre zosnulých, kapacity chladiacich zariadení v krematóriách sú obmedzené, hovorí pre portál dennikn.sk predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

"Aj pohrebné služby sa musia chrániť a tiež sa covidu zľakli. Prvý psychologický moment bol dosť závažný – v prvej vlne som mal asi 40 telefonátov denne od rôznych pohrebných služieb, ktoré boli doslova hysterické a mali panický strach, že sa nakazia. V prvej vlne sa nám situáciu podarilo upokojiť, v druhej vlne je tu však pomaly vojnový stav. Pohrebné služby sú si vedomé toho, čo robia a na čo sú určené, musia však mať aj technické vybavenie a zázemie na svoju ochranu."

"V prvej fáze pri úmrtí sú povolané pohrebné služby – či už doktorom, aby telá previezli na patológiu, alebo príbuzným, aby telo odviezli z domácnosti. Pohrebné služby musia telo zobrať, uskladniť, komunikovať s príbuznými – tí sa rozhodnú, čo s telom ďalej, teda či ho spopolniť alebo pochovať do zeme. Pohrebné služby teda manipulujú s telom, upravujú ho a dávajú do konečnej rakvy."

"V druhej fáze sú pracovníci cintorínov, ktorí zabezpečujú výkopy hrobov, určujú miesto, kde bude zosnulý uložený. V tretej fáze ide o kremačnú záležitosť, kde sa objednávateľ pohrebu rozhodne, či zosnulého pochová alebo sa rozhodne pre kremáciu."

Ako pandémia zmenila bohoslužby? Teraz si stihnete aj ošúpať zemiaky, smeje sa kňaz
Nečakanú revolúciu zažila vďaka pandémii aj profesia kňazov. Ľudia nemohli chodiť do kostolov, a tak sa zaviedli online prenosy. Jedným z progresívnych farárov je Jan Lukeš, ktorý sa nebál priniesť do tradične konzervatívnych chrámov modernú... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


"Ľudia sú veľmi deprimovaní, keď im zomrie príbuzný, zvlášť keď im teraz umrie na covid-19 – nemohli prísť za ním do nemocnice, nemohli sa s ním rozlúčiť. Keď ich ešte nútime, aby na pohreb prišli len šiesti, pričom tam bude viac personálu ako príbuzných, bude to veľmi smutný pohreb. Zároveň, keď už ľudia prídu na cintorín, my ako pohrebné služby (ani usporiadatelia) nemáme páky na to, aby sme niekoho vyháňali. Z obradnej siene áno, ale z cintorína, kde ľudia dodržiavajú odstupy a majú na sebe rúška… neviem to pochopiť."

"Ľudia však budú musieť v najbližšom čase pochopiť, že termín obradov môže byť až tri týždne po smrti.

"Tento týždeň to už začína byť podľa hlásení z terénu kritické. Uskladnenie zosnulých je problematika, ktorá sa musí doriešiť. Zároveň sa nám začínajú ozývať výrobcovia rakiev, ktorí nestíhajú. Táto téma tu ešte nebola – výrobcovia rakiev hlásia, že musia dodržiavať určitý technický proces výroby, napríklad drevo musí byť suché a podobne. Výrobcovia rakiev sú tak na hrane."

Šéf WHO: Pandémia COVID-19 nebude poslednou
Súčasná koronavírusová kríza nebude poslednou pandémiou vo svete a pokusy zlepšovať zdravie ľudí sú "odsúdené na neúspech" bez riešenia otázok klimatickej zmeny i dobrých životných podmienok zvierat. Uviedol to generálny riaditeľ Svetovej... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | tasr


"Mám ťažké srdce na vydávanie pandemických nariadení – počas prvej vlny sa oficiálne neidentifikovalo, či sú pacienti s covidom-19 infekční aj po smrti. Všetci, ktorí zomreli, boli označení, uložení do patologických vakov (tak ako v celej strednej Európe) a následne do rakvy. Teraz sa situácia zmenila, máme už informácie o tom, že zosnulý nemusí nutne infikovať zamestnanca pohrebnej služby alebo príbuzného… nemáme však platné nariadenie hlavného hygienika, že zosnulého môžeme obliecť."

"Väčšina príbuzných to chápe, vedia, že zosnulý mal koronavírus a situácia je vážna. Niektorí však trvajú na tom, že zosnulého treba obliecť, čo zase chápeme my. V takom prípade musí pohrebná služba použiť všetky ochranné prostriedky, dezinfekciu. Nie je to len o covide-19 – pri manipulácii s telom z neho vytekajú rôzne tekutiny, trčia hadičky, ktoré treba odstrániť… Sú tam teda aj iné infekčné veci, ktoré sťažujú proces. Je preto potrebné mať dostatok ochranných prostriedkov, ktoré však musí niekto zaplatiť. Na začiatku druhej vlny pandémie tak vznikli veľké trenice, keď si niektoré pohrebné služby za obliekanie zosnulého vypýtali 400 až 500 eur."

"Podľa mojich informácií sa nadpolovičná väčšina pohrebných služieb vyhýba obliekaniu zosnulých. Nie sú teda oblečení. Pre nás je prvoradá ochrana zamestnancov pohrebných služieb, lebo ak sa nakazia a ostanú v karanténe, neviem si predstaviť, kto bude tú prácu robiť. Nie každý psychicky zvládne robiť túto prácu, je to náročné."

"Aj keď existuje výrazný pokrok vo vývoji vakcín, pandémia nekončí," upozorňuje WHO
Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala ľudí, aby aj naďalej brali pandémiu vážne a aby nekonali tak, akoby mala čoskoro skončiť, a to aj napriek nedávnemu pokroku vo vývoji vakcín proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Marek Molnár