Zahraničné médiá: O záhadnej smrti bývalého šéfa slovenskej polície a lovca mafiánov, ktorá rozdeľuje Slovensko
09 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zahraničné médiá si všímajú, že "slovenský lovec mafiánov" Milan Lučanský zomrel vo vyšetrovacej väzbe po údajnom pokuse o samovraždu. Na jeho pohreb prišlo asi 500 ľudí, píšu švajčiarske noviny Neue Zürcher Zeitung, rakúsky portál oe24.at a der-farang.com.


Záhadná smrť bývalého šéfa slovenskej polície Milana Lučanského vo väzenskej cele rozpútala na Slovensku emotívne diskusie a špekulácie o vražde. Napriek prísnym obmedzeniam kvôli koronvírusu prišlo v piatok na pohreb do jeho rodnej Štrby podľa odhadov si päť stoviek ľudí, medzi nimi bývalý slovenský minister vnútra a exminister spravodlivosti. V celej krajine ľudia zapaľovali sviečky pred policajnými stanicami. Podľa polície neprišlo k žiadnym výtržnostiam. 


Zahtaničné médiá informujú, že Lučanský sa stal šéfom slovenskej polície v roku 2018 krátko po vražde investigatívneho novinára Jana Kuciaka. Predtým získal imidž neúplatného lovcu mafiánov. Pod jeho vedením polícia zatkla viacerých sudcov, prokurátorov a ďalších mocných ľudí, ktorí sa napriek podozreniam z korupcie dlho považovali za nedotknuteľných.


Po konfliktoch s novým konzervatívnym ministrom vnútra Lučanský koncom augusta 2020 predsa len odstúpil z pozície šéfa slovenskej polície a 3. decembra ho kvôli obvineniu z korupcie zobrali do vyšetrovacej väzby, kde bol úplne odrezaný od okolitého sveta. Tam utrpel aj vážne zranenie okna, v nemocnici spadol a 30. decembra zomrel po tom, čo sa podľa oficiálnej väzenskej správy deň predtým mal pokúsiť obesiť na svojej mikine, uvádzajú zahraničné médiá. 


Až po mediálnych a internetových špekuláciách slovenské ministerstvo spravodlivosti zverejnilo jednotlivé detaily k týmto udalostiam. Opoziční politici obvinili slovenskú vládu z pokusov o zatajovanie skutočností a hovorili o politickým súdoch voči funkcionárom, ktorí boli podobne ako Lučanský vymenovaní ešte za predchádzajúcej sociálnodemokratickej vlády. Súčasná ministerka spravodlivosti Mária Kolíková prisľúbila tento týždeň vyšetrenie smrti Lučanského nezávislou komisiou, do ktorej vymenovala aj zástupcov médií a opozície, informujú zahraničné médiá Neue Zürcher Zeitung, oe24.at a der-farang.com.