V komisii môže sedieť celý parlament, aj tak nič nevyšetrí, myslí si bezpečnostný analytik
09 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Ak k vyšetrovaniu okolnosti smrti generála Lučanského nebudú prizvaní odborníci, v komisii môže byť aj 150 poslancov, môžu sa viezť v troch autobusoch do Prešova a nesplní to účel," myslí si bezpečnostný expert Juraj Zábojník.


"Toto je mimoriadny prípad v dejinách Slovenska a vyžaduje si aj mimoriadne kroky zo strany štátu na objasnenie celej veci, hovorí pre web parlamentnelisty.sk o úmrtí bývalého policajného prezidenta Lučanského bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Krok k vytvoreniu komisie privítal, no podľa Zábojníka je to len „A“ celého -našou spoločnosťou očakávaného- procesu. Pripomína, že členovia komisie však nikdy neboli v služobnom pomere Policajného zboru a ani v žiadnych iných silových zložkách Slovenskej republiky s výnimkou pani exministerky Sakovej. Ale aj tak, člen vlády, ústavný činiteľ je osobou, ktorá koordinuje zložky v tomto prípade v rámci rezortu vnútra a zároveň sa dištancuje pred verejnosťou prostredníctvom médií od akéhokoľvek zasahovania v procesoch vyšetrovania napr. Policajného zboru, čo je pochopiteľné, pretože túto problematiku ani nemôže obsiahnuť.

"Čiže zhrnuté, podčiarknuté, ak táto komisia nedostane právomoci postaviť akúsi subkomisiu z erudovaných odborníkov, ktorá jej bude ako na tento účel vytvorenému parlamentnému orgánu dokladovať všetky posuny vo vyšetrovaní, tak je to zase len premenený kyslík na kysličník uhličitý. Čiže o ničom."

"Komunikácia navonok a vyhlásenia v statusoch na sociálnych sieťach zo strany niektorých predstaviteľov štátu sú veľmi neodborné, nepremyslené, naivné a pre spoločnosť dráždivé a všimol som si, že to ostro kritizujú i mnohé média. Vyhlásenia sa týkajú neznalosti legislatívy ohľadom štátneho smútku, vyvesenia čiernej zástavy, čo je úplne niečo iné, postoje, že ide o posledné vyjadrenie sa k prípadu Lučanský, bodka za týmto…a podobne. Keď človek číta tie komentáre ľudí pod nimi, zajtra by som odstúpil z funkcie. Ja neviem, či si to neuvedomujú. Blokovať a vymazávať ľudí prejavujúcich svoj názor nie je riešenie."

Neuvažujem o vzdávaní sa v prospech niekoho. Bolo by to bezcharakterné, tvrdí Juraj Zábojník
22 | 01 | 2019 | Peter Králik


Juraj Zábojník neočakáva výsledky vyšetrovania v krátkom časovom horizonte: "Kto dá závery z vyšetrovania o týždeň, tak bude to neodborné a toto nám určite zase netreba. Osobne by som tomu neuveril, pretože mám predstavivosť, čo to všetko obnáša ak niekomu na tom skutočne záleží. Toto je mravenčia práca, ktorej opakujem sa musia venovať odborníci. Samotní mnohí poslanci tomu nerozumejú a ani nemôžu. Nech sa na mňa neurazia. Za 30 rokov môjho sledovania a komentovania ich reakcií na mnohé kauzy, postojov a ich riešení v branno-bezpečnostnom výbore mi stačilo, aby som si vytvoril názor. Človek žasne, čo ľudia zvolia a preto sme aj tam, kde sme."

"Dôsledná obhliadka miesta činu mala byť vykonaná ihneď. Už poslucháč prvého ročníka Policajnej akadémie vie, že slúži na vyhľadanie a zaistenie všetkých stôp, ktoré po vyhodnotení slúžia ako dôkazný materiál. Zdokumentovanie trasologických stôp, vecných stôp a akýchkoľvek predmetov, ktoré mohli mať súvislosť s jeho úmrtím, DNA stopy, izolácie nukleových kyselín v krvi, telesných tekutín tam kde byť nemajú, vlasov, kože a podobne. No a samozrejme technické analýzy, záznamy z kamier a výpovede všetkým zainteresovaných a aj prípadných nezainteresovaných z daného prostredia. To nie je zisťovanie na týždeň. Ak sa toto neurobí zodpovedne, môže byť v komisii aj 150 poslancov vezúcich sa v troch autobusoch do Prešova, nesplní to účel a toto sa nesmie stať." Pripomína Juraj Zábojník.

Keď začnú exfunkcionári polície rozprávať, strhne sa u nás nielen tornádo, ale možno aj cunami!
Bezpečnostný analytik si myslí, že terajšie zadržanie bývalých vysokých policajných funkcionárov môže u nás spôsobiť niečo nevídané. Jeho názor sprostredkovali parlamentnelisty.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.